Átszervezi csatornáit a ViacomCBS, jön a Paramount+ is

2020. október 23. - shareminator

Az RTL Spike eltűnik a portfólióból, helyére érkezik a fiataloknak szóló Teennick. 

unnamed_1.jpg

Forrás: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/QCpMRKwhgy_yYwgnRRQ2ROxhZAzIJhH7QR6vGmDGWzr6omTFVZszk92aHGbUCWlSNbsS25ABSxhFFJsPWze2U2bGRQ 

Harsányi Gábor, a ViacomCBS Networks közép-kelet európai alelnök-vezérigazgatója Big Picture 2021 tévés konferencián jelentette be, hogy az RTL Spike-ot kivezetik a ViacomCBS hazai portfóliójából a csatorna gyengébb szereplése miatt.

„A Spike-ot kivezetjük a magyar piacról, a jelentős nézői igényre számot tartó sorozatait, mint a Cobra 11, a Yellowstone, a Halottkém vagy a Fargo, a Paramount csatornára helyezzük át. A Paramount tematikája így kibővül és általános szórakoztató csatornaként, Paramount Network márka alatt, még több szórakozást nyújtva és újabb nézőcsoportokat magához vonzva folytatja tovább" - nyilatkozta erről Harsányi Gábor a csütörtökön megjelenő októberi Kreatív magazinban.

Az RTL Spike helyén indul a Teennick csatorna, amely nevéhez méltóan tizenévesek számára kínál majd főleg tartalmakat.

A jövő év elején pedig elindul a CBS All Accest felváltó, az összeolvadt cég legkülönfélébb tartalmaiból hatalmas válogatást nyújtó fizetős streaming szolgáltatás is Paramount+ néven. Ez a helyi adottságoktól függően, fokozatosan jut majd el a világ különböző régióiba Harsányi elmondása szerint. "Azon leszünk, hogy ezekből a lehetőségekből Magyarországon is a legjobbat hozzuk ki" - nyilatkozta nekünk a tévés vezető.

 Forrás: http://kreativ.hu/kreativ_online/cikk/atszervezi_csatornait_a_viacomcbs__jon_a_paramount_is  

TV2-s műsorok vezetik a nézettségi toplistát

Összességében az RTL Klub magasabb főműsoridős közönségarányt ért el, mint a TV2, azonban hétvégén a Dancing with the Stars és a Sztárban sztár nagyon erős nézettséget produkált.

Főműsoridős közönségarány tekintetében a TV2 múlt héten azt hozta, mint egy héttel korábban, az RTL Klub esti share-je viszont 1,4 százalékponttal csökkent. Hétfőtől péntekig az RTL Klub nyerte a főműsoridőt, a hétvége viszont a TV2-é volt. Ugyanakkor heti szinten az RTL Klub továbbra is jelentős, közel négy százalékpontnyi előnnyel vezet.

Csoportszinten az elmúlt hetet az RTL Magyarország 28,3 százalékpontos eredménnyel zárta, a TV2 Csoport csatornái pedig 23,9 százalékot értek el. Nagyon szoros volt a verseny a nemzetközi csatornaportfóliók között. A ViacomCBS és a Sony 5,7-5,7 százalékos közönségarányt hozott össze és az AMC sem volt sokkal lemaradva a maga 5,6 százalékos heti share-jével.

42. hét / 41. hét / 40. hét / (főműsoridős share, 18-49 évesek)

RTL Klub – 15,8% / 17,2% / 17,2%
TV2 – 11,9% / 12% / 9,8%

Egyes hétköznap esti műsorok heti átlagos közönségaránya (42. hét, 18-49 évesek)

RTL Klub
Barátok közt – 8,2%
Híradó – 17,5% – hétfőtől vasárnapig
Fókusz – 16%
Drága örökösök – 17,4%
Nyerő páros – 17,9%
Barátok közt ismétlés – 6,7%

TV2
Remények földje – 11,4%
Tények – 16% – hétfőtől vasárnapig
Tények Plusz – 13,8% – hétfőtől szombatig
Mintaapák – 10,4%
Bezár a bazár – 7,7%
Újratervezés – 6%

A hétköznap esték a múlt héten sem hoztak sok izgalmat, ugyanis az esti hírműsortól kezdve a Barátok közt ismétlésig bezárólag nyerte a sávját az RTL Klub, ezen belül a Drága örökösök és a Nyerő páros alatt nagy fölénnyel. Ahol erősebb a TV2, az a délutáni, török szappanoperás sáv, ezen felül egyes napokon a Tények és a Tények Plusz is meg tudta szorongatni a fő konkurensét. A Mintaapák nézettsége beállt egy állandó szintre, – 153 ezer néző és 10 százalék körüli share – azonban a Bezár a bazár eredményei múlt héten romlottak, valamint az Újratervezés sem kapott erőre.

Ezzel szemben a hétvégi esti sávban elég jelentős sikereket tudott felmutatni a TV2. A 22 százalékos közönségarányú Dancing with the Stars-nak köszönhetően megnyerték a szombati főműsoridőt. Ezen belül a közös műsoridejükben a 17,3 százalékos A mi kis falunknál is jobban teljesített a TV2 táncos produkciója. A 12,5 százalékos közönségarányú Apatigris című sorozat pedig egész messze volt a TV2-s showműsortól.

A Dancing with the Stars egyébként még az előtte futó Tények Plusz nézőszámát is felhúzta. Általában a szombati Tények Plusz jóval gyengébb eredményt szállít a hétköznapi adásoknál, most viszont semmivel nem maradt el a hétfőtől péntekig terjedő időszaktól.

Vasárnap a TV2-s Sztárban sztár jobb közönségarányt (19%) produkált az RTL-es Álarcos énekesnél (17,7%), ráadásul nemcsak összetettben, hanem a közös műsorsávjuk idején is.

A fentieknek megfelelően a hét két legnézettebb műsora címnek TV2-s produkciók, a Dancing with the Stars és a Sztárban sztár örülhettek. A 18-49 éveseknél a két műsor 329 ezer és 306 ezer nézőt vonzott, a teljes lakosságnál pedig egymilliót és 947 ezret.

Az RTL Klubon a 18-49 éveseknél a legmagasabb, 298 ezres nézőszámot az Álarcos énekes hozta. A teljes lakosság körében pedig A mi kis falunk volt a legerősebb műsoruk, 789 ezer nézővel.

A tíz legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél:

A tíz legnézettebb műsor a teljes lakosságnál:

 

Forrrás: https://www.mmonline.hu/cikk/tv2-s-musorok-vezetik-a-nezettsegi-toplistat/?fbclid=IwAR2ZbeBx4THc9-vwEm9emppre9hGNdcLLZrqzGHWrPGqS_R3g3rjfWmqe-U 

Adatok forrása: RTL / Nielsen Közönségmérés, TSV + vendég adatok

Megjegyzés: amennyiben nem jelezzük egy adatnál a célcsoportot, akkor az a 18-49 évesekre vonatkozik. A top 10-es táblázatokban a műsorok legnézettebb heti epizódjai szerepelnek.

Vendég adatok: a háztartásba érkező vendégekkel kalkulált nézettségi adatok.

Főműsoridő alatt a 19:00 és a 23:00 közötti időszakot értjük.

Új évadot kap két nagysikerű RTL-es sorozat, új évaddal visszatér A Nagy Duett és jön az On The Spot-film

Az idei Big Picture konferencia fontos bejelentései

Jön új heti sorozat az RTL-től, az AMC pedig két nagyobb dobással is készül. A TV2 már javában forgatja új szériáját Doktor Balaton címmel. Az idén rendhagyó formában, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete által online megrendezett tévépiaci konferencián, a Big Picture-ön a legtöbb tévétársaság új műsorokat jelentett be. 

Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgatója elmondta:

 • Új, tehát második évad is készül az Apatigrisből és a Mellékhatásból;
 • Egy szezonban 50-60 epizódnyi saját gyártású műsort szeretne sugározni az RTL Magyarország, ennek eléréshez jelenleg két új, még be nem jelentett sorozatot is fejlesztenek;
 • Januárban érkezik az ukrán-magyar határon játszódó A keresztanyu című napi sorozat, amelynek showrunnere a Drága örökösökért is felelő Hámori Barbara, főszereplője pedig Molnár Piroska;
 • Novemberben indul a Való Világ jubileumi, 10. évada Nádai Anikó és Puskás Peti műsorvezetésével az RTL II-n;
 • A már korábban belengetett Életünk története is indul Friderikusz Sándorral.
 • A következő évadban lesz X-Faktor, Cápák között és a járványhelyzet alakulásának függvényében az RTL Magyarország tervez a Survivor című realityvel is.
 • Október 19-én elindult a Házasodna a gazda, amely három hétig lesz látható az RTL Klubon;
 • A közeljövőben az alábbi új, hazai gyártású filmeket láthatják ezek közül az érdeklődők az RTL Klub, a Film+ és az RTL Most képernyőjén:  Zárójelentés, Most van most, X-A rendszerből törölve, Drakulics elvtárs, Pesti balhé, Seveled, Napszállta.

Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója a következő infókkal érkezett a konferenciára:

 • Megújult formában érkezik a Farm Gáspár Zsolt műsorvezetővel
 • Ősszel érkezik a Nicsak, ki vagyok új évada
 • Jön a Séfek séfe 3. évada Ördög Nóra műsorvezetésével
 • 2021-ben visszatér az Exatlon Hungary
 • Új évad készül A Nagy Duettből
 • 2021-ben érkezik a Sztárban sztár leszek új évada
 • Zajlik a Doktor Balaton című sorozat forgatása, amely várhatóan 2021 elején debütál

Málnay B. Levente, az AMC Networks régiós alelnöke két új gyártást jelentett be:

 • Jön Nick Thorpe, a BBC regionális tudósítójának műsora, A Duna árral szemben, ami a Duna deltájától a Fekete-erdőig visszafelé haladva fedezi fel a folyó és az országok történetét,
 • Az On the spot alkotóinak új, nemzetközi koprodukcióban készült filmje is érkezik, Born in Auschwitz munkacímmel, amely január 27-én, a holokauszt nemzetközi világnapján debütál majd a Spektrumon. 

Hajdú Péter, a Media Vivantis vezérigazgatója bejelentette, hogy a Life TV-n három órás reggeli beszélgetős műsor indul.

Borsány-Gyenes András, a Network4 tulajdonosa leleplezte, hogy a Galileo nevű ismeretterjesztő műsoruk műsorvezetője Árpa Attila lesz.

Szabó Balázs, a Sony Pictures Entertainment programigazgatója elmondta:

 • Visszatér a Feleségek luxuskivitelben, két új szereplővel és új történettel, 
 • Jön a Viasat3-ra a Doctor Strange,
 • Indul a Balhés csajok prankműsor,
 • A már tavaly bejelentett Celebcella a járványhelyzet miatt csak most ősszel kerül műsorra. Ennek műsorvezetője Papp Gergő, és olyan ismert emberek láthatók majd benne, mint Berki Krisztián vagy Lakatos Márk. A műsorban egy kis konténerlakásba zárnak be ismert embereket 5 napra.
 • Folytatódik a Totalcar a 6. évaddal

 

Forrás: 

http://kreativ.hu/cikk_print/uj_musorok_big_picture 

http://rtlklub.sajtoklub.tv/index.php?a=news&id=12214 

 

 

A TV2 vitte a hétvégét

Szombaton a Dancing with the Stars második élő showja ismét a legnézettebb műsornak bizonyult a saját idősávjában mindhárom kiemelt célcsoportban (A18-59, A18-49, A4+). A második adás 20,9%-os átlagos közönségarányt ért el a 18-59 évesek körében, 22,0%-ot 18-49-en, a teljes lakosság esetében pedig 25,3%-ot. A műsor adásideje alatt a második legnézettebb csatorna az RTL Klub volt 13,2%, 11,2% és 11,8%-kal.
A konkurens csatornán futó sorozatok, A mi kis falunk és az Apatigris alulmaradtak a szombat esti nézettségi versenyben a TV2-vel szemben a 18-49 évesek körében. A mi kis falunkat az éppen tévét nézők 17,0%-a választotta, a TV2-t ebben az idősávban 20,1%. Az Apatigris 11,9%-ot ért el, míg a TV2 22,3%-kal, nagy különbséggel végzett az első helyen a sorozattal szemben (A18-49).
Vasárnap a hetedik évadánál tartó Sztárban Sztár nyolcadik adása is magabiztosan nyerte az idősávját és egyben a nap legnézettebb műsora volt mindhárom kiemelt célcsoportban (A18-59, A18-49, A4+).
tim_3806.JPG
Forrás: http://sajtoszoba.tv/index.php?m=friss&id=1469 
A 18-59 évesek körében az október 18-i adás 20,1% Share-t ért el, a Sztárban Sztár adásideje alatt az RTL Klub csupán 14,1%-ot. Az Álarcos Énekes a saját idősávjában is alulmaradt a TV2-vel szemben, hiszen míg a műsor 16,5% Share-t hozott az RTL Klubnak, a TV2 csatornát ebben az idősávban a nézők 19,9%-a választotta (A18-59).
107dwts2adas.jpg
Forrás: http://sajtoszoba.tv/index.php?m=friss&id=1469 

A Dancing with the Stars és a Sztárban Sztár kimagasló eredményeinek köszönhetően a TV2 magabiztosan, nagy fölénnyel megnyerte a hétvégi nézettségi versenyt a 18-59 évesek körében. A két műsornak jó felvezetői voltak az esti hírműsorok, hiszen a szombati győzelemhez hozzájárult az esti Tények Plusz idősávos győzelme is, a vasárnaphoz pedig a hasonlóan jó eredményt elérő 18 órakor kezdődő Tények.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően főműsoridőben szombaton a TV2 18,0% Share-t produkált, míg az RTL Klub 14,0%-ot. Vasárnap a TV2 18,2%-ot, az RTL Klub csupán 13,7%-ot (A18-59).

Vizsgált időszak: 2020. október 17-18.
Főműsoridő=18:00-22:59
Live+as live adatok
Forrás: Nielsen Közönségmérés/TV2 Kutatás
Forrás: http://sajtoszoba.tv/index.php 

Tudod, hogy ki kedvenc színészeid magyar hangja?

A 85 éves magyar szinkronról és a legfoglalkoztatottabb magyar szinkronszínészekről

Sokak szerint nélkülözhetetlen egy film kényelmes befogadásához, hogy saját anyanyelvükön szólaljanak meg a karakterek és akadnak olyanok is, akik számára különleges élvezetet nyújt a minőségi hangalámondás. Az idén 85 éves magyar szinkron az évtizedek folyamán rengeteg változáson ment keresztül és számos remek színész adta hangját ikonikus karaktereknek. Legújabb blogbejegyzésünkben a magyar szinkron történetének járunk utána és bemutatjuk azokat a neves színészeket, akiknek hangja összeforrt az általuk szinkronizált színészkollégáikkal.

„Várjatok egy kicsit! Még semmit sem hallottatok!”

the_jazz_singer_1927_1.jpg

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/The_Jazz_Singer_%281927%29.jpg 

Így hangzott 1927-ben Alan Crosland A dzsesszénekes (The Jazz Singer) című filmjében a filmtörténelem első hangos mondata. A hangosfilm gyors terjedésével sok új, nem várt problémával kellett megküzdeniük a filmkészítőknek. Ettől fogva jóval nagyobb figyelmet kellett fordítaniuk a szereplők közötti párbeszédekre és olyan, akkor megoldhatatlannak tűnő nehézségekkel is meg kellett küzdeniük, mint a különböző nyelveken beszélő mozgóképek értékesítése a nemzetközi piacon.

A feliratozástól kezdve a játékidő alatt a szövegeket hangosan bekiabáló embereken át, a részletes cselekményleírást tartalmazó füzetek osztogatásáig mindenre találunk példát. A legfurcsább próbálkozás kétségtelenül az volt, amikor 1931-ben egy amerikai vállalat párizsi műtermében úgynevezett „sok verziós filmeket” kezdett el gyártani, vagyis ugyanazt a forgatókönyvet több nyelvre lefordítatták, majd az adott nyelvek országaiból érkező stábokkal egymás után leforgatták, hogy mindenkinek jusson saját anyanyelvén megszólaló kópia. A sok-sok zsákutca és meglehetősen költséges és bonyolult próbálkozások után pedig eljutottak a szinkronizálás ötletéhez.

A magyar szinkron születése

Valóban jelentős lépést a szinkronizálás felé azonban csak 1935-ben tett az ország, amikor felismerték, hogy az idegen nyelvekről magyar hangra áttett filmek népszerűbbek voltak a nézők körében. 1935 novemberében a Magyar Film Iroda műtermében hozzákezdtek az első magyarra szinkronizált nagyfilm, a Négy és fél muskétás (Viereinhalb Musketiere) című német vígjáték elkészítéséhez, melynek 1936-os premierjét azóta is a „magyar hang ünnepeként” tartják számon.

Az 1989-es rendszerváltás nemcsak a filmgyártásban és forgalmazásban, de a szinkronizálás történetében is radikális változásokat hozott. Mindez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az addig egyeduralkodó Magyar Televízió mellett rohamos tempóban jelentek meg a különböző kereskedelmi csatornák. A 90-es évek elején több új film- és videóforgalmazó cég alakult, ennek révén pedig többszörösére duzzadt a mozikba és a tékák polcaira kerülő filmek száma, arról nem is beszélve, hogy az új televíziós csatornák műsorsugárzási igényei is folyamatosan bővültek, ezzel párhuzamosan pedig rengeteg új szinkronstúdió jött létre.

Híres színészek, akiknek sokat köszönhet a szinkron és mi is

Egyes színészekről, vagy karakterekről el sem tudjuk képzelni, hogy más hangon szólaljanak meg, mint amit már jól megszoktunk – ráadásul sokukat meg is szerettünk! Gondoljunk akár Jockey Ewing, Dagobert bácsi, vagy Shrek magyar hangjára. A teljesség igénye nélkül jöjjenek a leghíresebb sztárok magyar hangjai:

Kökényessy Ági

image_2.jpg

Forrás: https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=120ce2b4-d418-4ec9-a132-a6adc1410cab&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c  

Egyik legfoglalkoztatottabb magyar szinkronszínésznőnk összetéveszthetetlen hangját tíz éven át kölcsönözte a Jóbarátok Rachelének, de minden későbbi filmszerepében is ő maradt Jennifer Aniston magyar hangja. 8 évesen a Mikrobi című rajzfilmsorozat egyik főszereplőjeként szinkronizált, később ő adta Sophie Marceau, Lucy Liu és a Doktor Szösziben Reese Witherspoon zseniális magyar hangját is.

Hevér Gábor

hever_gabor.jpg

Forrás: https://atrium.hu/application/upload/performer/hever_gabor.jpg  

Hevér Gábor már számtalan alkalommal kölcsönözte hangját többek között a hollywood-i szívtiprónak Leonardo DiCaprionak, az Amerikai Pitéből ismert Jason Biggs-nek és a Szökés sorozatban Wentworth Miller is az ő hangján szólalt meg.

Náray Erika

image_1.jpg

Forrás: https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=8ce1e58a-a902-413c-87ab-e0887f1c9097&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c 

Az X-akták Scully ügynökének vagy a Grace Klinika biztos kezű sebészének, Dr. Miranda Bailey-nek magyar hangja nem csupán beszéd-, hanem az énekhangját is szívesen adja kölcsön egy-egy sorozat- és filmszereplőnek. Már diákéveiben megkapta első szinkronmegbízásait, és a nagy áttörést is a szinkronnak köszönheti. A mai napig nem bánja, hogy Scully ügynökkel azonosítják, mert ez a szerep indította be igazán a karrierjét.

Kautzky Armand

unnamed.jpg

Forrás: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/cQxqXwko2N4x4Kfy0InDeO-Kon0x5eV3N9K3TtIRA8pZNRjYRX-TpKYNwkGDRfviNI10Mmo6pCXzSiblbmbxVsHtqnn0q33PmB1w7Aap6oqYRQpYjN1ogTvlrwTA8sm3y8P7Y8DXC-Gnhds 

A karakteres hangú színész neve szinte összeforrt Pierce Brosnannel, hiszen több mint 15 alkalommal szinkronizálta már az egykori Bondot. Emellett Tom Cruise-t és a fiatal Clint Eastwoodot is számos alkalommal megszólaltatta.

Bogdányi Titanilla

jobanrosszban-89.jpg

Forrás: https://m.blog.hu/em/emtv/image/jobanrosszban-89.jpg 

A Simpson családban Lisát, a Disney csatornán Hanna Montanát szinkronizálta, egy időben a Cartoon Network csatorna hangja volt. Később az Alkonyat-széria tette őt is híresebbé, hiszen Alice (Ashley Greene) az ő hangján szólalt meg. A tetovált lány-trilógiában Noomi Rapace szerepét osztották rá, emellett két igazán tehetséges hollywoodi színésznő, Ellen Page és Jennifer Lawrence szinkronizálása is nevéhez köthető.

Szabó Sipos Barnabás

31443757_abc35fee4727d031bd5f62e35bdb8dd1_wm.jpg

Forrás: https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3144/31443/314437/31443757_abc35fee4727d031bd5f62e35bdb8dd1_wm.jpg 

Hollywood korosodó szépfiúit mindig ő szinkronizálja: George Clooney, Alec Baldwin, Jeff Goldblum, Kiefer Sutherland tartozik a legnagyobb skalpjai közé – de a Jégkorszak szerethető mamutjának, Manfrédnak is ő kölcsönözte a hangját. Clooney-val szinte elválaszthatatlanok, összesen huszonnyolc filmjén dolgozott, mondhatni végigkíséri a színész teljes karrierjét.

Spilák Klára

image.jpg

Forrás: https://img1.hvg.hu/image.aspx?id=a1331699-f36a-4719-85c3-823dbab7bec0&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c 

Spilák Klára legemlékezetesebb alkotása Carrie Bradshaw, a Szex és New York című sorozat hősnője volt. Több mint valószínű, hogy a világszerte sikeres sorozat hazai népszerűségéhez a forgatókönyv és a szerethető karakterek mellett nagyban hozzájárultak a kiváló magyar szinkronszínészek is.

Stohl András

73833262-1.jpg

Forrás: https://nlc.p3k.hu/uploads/2019/10/73833262-1.jpg  

Stohl Andrást rengetegszer hallhattuk Hugh Grant szinkronhangjaként. Az Ocean's filmekben Matt Damont és a tragikusan elhunyt Heath Ledgert is ő szólaltatta meg.

Kerekes József

kerekesjozsef.jpg

Forrás: https://www.hellobudaors.com/content/images/2019/02/kerekesjozsef.jpg  

Jim Carrey állandó magyar hangja, de az ő hangján szólal meg a Shrek-ből Szamár, a Family Guy című sorozat Peter Griffinje, Varys a Trónok harcából, vagy Collignon zöldséges az Amélie csodálatos élete című filmből.

Bár van, aki úgy gondolja, a szinkronizált filmek miatt kevésbé beszélünk jól idegen nyelveket és van, aki azt szeretné, ha többször vetítenének feliratos filmeket a moziban és a tévében, a magyar szinkron és szinkronszínészek mégis elképesztően népszerűek. Szinte mindnyájunknak megvannak a maga kedvenc hangjai és abban is megállapodhatunk, hogy a szinkron szerepe az elmúlt 85 év film és sorozat forgalmazásának globalizációjában megkérdőjelezhetetlen. 

A legsikeresebb telenovellák – Amiket „senki sem” nézett, mégis mindenki kívülről fújt

Izaura, Eszmeralda, Paula és Paulina, Floricienta, Marichuy – ők azok a nők, akik hétköznap délutánonként megjelentek a képernyőkön és elrabolták először a hazai, majd a külföldi nézők szívét. A telenovellák és szappanoperák műfaját lehet szeretni, lehet utálni, akár még megvetni is, de ahhoz kétség sem férhet, hogy hihetetlen népszerűségnek örvend az egész világon. Blogbejegyzésünkben a legnézettebb latin-amerikai és török sorozatokat vesszük górcső alá, hogy felfedjük: mi a sikerük titka?

Először is, tisztázzuk a fogalmakat: a telenovella és szappanopera szavakat eltérő műsorokat takarnak. Jelentős különbség, hogy míg a telenovellák rögzített epizódszámmal készülnek, a szappanoperák nyílt végűek – szinte bármeddig folytathatóak, ahogy azt a tavaly húsz éves Barátok Közt is példázza.

A telenovella Latin-Amerikában a 20. század második felében kialakult, eredetileg spanyol és portugál nyelven sugárzott televíziós műfaj, amely később az egész világot is meghódította. A klasszikus telenovella mindig egy fiktív (gyakran abszurd), erős érzelmi töltetű romantikus történetet elevenít meg mély – sokszor eltúlzott – drámaisággal. A történet több egyszerű szálon fut, könnyen érthető, és mindig rózsás a vége, vagyis az ellentétekből adódó problémák megoldódnak, a pozitív hősök megtalálják a közös boldogságot, míg a negatív szereplők megkapják a megérdemelt büntetésüket.

Akiért még gyűjtés is indult

A Rabszolgasors brazil televíziós filmsorozat volt az első latin-amerikai teleregény, ami eljutott Európába, így a Magyar Televízió 1986. szeptember 2-ától tűzte műsorra hazánkban. A szappanopera története szerint Izaura, a rabszolgalány egy Rio de Janeiro melletti ültetvényen él keresztanyja és egyben úrnője, Doña Ester védelme alatt, aki megvédi gonosz férje, Almeida zsarnokoskodásaitól. Izaura élete pokollá válik, amikor hazaérkezik a gróf fia, aki szerelmével üldözi, s minden alkalmat megragad, hogy megalázza, és éreztesse vele, hogy a rabszolgája. A kosztümös sorozat akkora sikert aratott Magyarországon, hogy az a városi legenda is elterjedt, miszerint gyűjtést indítottak a rabszolgalány felszabadítására a lelkes magyar rajongók. Ha egy beszélgetés során szóba kerül a telenovella, biztos akad valaki, aki röhögve megjegyzi, hogy milyen ember már a magyar, hogy pénzt gyűjt egy fikciós figura felszabadítására, vagy épp a derék Eszmeralda szemműtétjére (ő egy másik telenovellában volt jóval később − egy vak lány, aki persze visszanyeri a látását, így megvan a latin-amerikai sorozatok boldog befejezése is).

Takács Ildikó, akit a Magyar Reklámszövetség örökös tagnak választott, az Origónak elmondta, hogy borzasztó nagy siker volt akkoriban a Rabszolgasors, minden utca kiürült, amikor ment. Az Izaurát alakító színésznő magyarországi látogatása során repülővel vitték Halasra a csipkegyárba, ahol több asszony jött adakozni, hogy felszabadítsák őt, de persze nem fogadta el a pénzt a színésznő. Egy másik feltevés szerint egy vicc következtében terjedt el ez a legenda, ugyanis két tévés kolléga fogadott egymással arról, hogy egyikük el tudja-e terjeszteni a pénzgyűjtés legendáját. Mindenesetre a magyarok nagylelkűségének és végtelen naivitásának híre a brazil színésznőhöz is eljutott, akit megmosolyogtatott a hír.

Régi szappanoperák mai csavarral, avagy a Vad Angyal hatás

A magyar tévénézők szemében valószínűleg a '90-es évek vége, 2000-es évek eleje tűnik a latin-amerikai telenovellák aranykorának, és a némileg lesajnált műfaj manapság is ihletforrás a sorozatkészítők számára.

Az Izaura TV jóvoltából a kilencvenes-kétezres évek legnagyobb izgalmait újra és újra átélhetjük, és az ismétléseknek köszönhetően nem csak arról bizonyosodhatunk meg, hogy ezek a sorozatok bizony ma is sokakat érdekelnek, hanem arról is, hogy számos ponton egyeznek a hőskori telenovellák a mai adaptációkkal. A két fenti példát összevetve a Vad angyallal, ami a kétezres évek egyik legnagyobb hazai sikerét érte el, máris kiderül, milyen hasonlóságokról van szó.

tumblr-nso0yvagna1sngu83o4-250-facundo-arana-40914771-240-180.gif

Forrás: https://www.fanpop.com/clubs/facundo-arana/images/40914771/title/tumblr-nso0yvagna1sngu83o4-250-fanart

A Vad angyal főszereplője, a Natalia Oreiro által megformált Milagros nem a megszokott nőies ruhákba bújtatott álmodozó karakter volt, hanem egy önálló és talpraesett lány, aki szembement a sztereotipikus nőiséggel. A fő szál – Milagros és Ivo szerelme – nem sokban ütött el a telenovellák kliséitől, ahogy a 270 rész lezárása sem, mégis egy új nőtípust jelenített meg, aki közelebb áll a mai remake-ek főszereplőihez, mint elődei.

Klasszikus karakterek 

artisticcheeryhake-size_restricted.gif

Forrás: https://gfycat.com/gifs/search/floricienta  

A telenovellák szinte receptre készülnek, hiszen minden egyes sorozatban ugyan azok a karakterek tűnnek fel a szerelmes főszereplők mellett. Ilyen a Paula és Paulina sorozatban a bajkeverő, ármánykodó női karakter, aki sokszor ugyanannyira vágyik a férfi szerelmére, mint a nézői szimpátiát inkább megnyerő hősnő. Egy másik sokszor megjelenő szereplő az eltitkolt gyerek, aki a semmiből tűnik fel és a történet végére mindig megtalálja elveszett szüleit. Sokszor megjelenik a fordulat eszközeként a karakter, aki meghalt, mégis él, illetve a telenovellák alaptartozékának tekinthető idős, bölcs jóakaró, lehetőség szerint nagymama (vagy egy idősebb karakter) is, aki szemmel tartja az eseményeket és igyekszik jó irányba terelni azokat.  

Török hódítás

Míg a 90-es, 2000-es években a dél-amerikai sorozatok aranykorszakukat élték, az utóbbi évtizedben a török sorozatok nagy térhódítása figyelhető meg a hazai televíziós piacon. Gondoljunk csak az RTL Klubbon 2013-ban bemutatott Szulejmán sorozatra, amit 2018-ig időszakosan ismételt a csatorna és eleinte körülbelül egymillióan nézték hétről hétre. A TV2 kínálatában is hasonlóan nagy közönségsikereket találunk, úgymint a Seherezádé, a Fatmagül, vagy a jelenleg is futó Kegyetlen város.

Dél-amerikai elődeikhez hasonlóan ezek a nagysikerű török telenovellák is olyan általános, alapvető életigazságokat fogalmaznak meg, olyan társadalmi különbségekre, megosztottságra reflektálnak, amelyek univerzális problémaként nálunk is jelen vannak, mint például a szegény-gazdag ellentét kibontakoztatása, így a magyar közönség számára is könnyen átélhető és izgalmas a történet.

A telenovellákban egyszerre fordulatos, mégis megnyugtatóan kiszámítható történetekkel találkozhatunk, amelyek arra az egyszerű, mégis örökérvényű elképzelésre épülnek, hogy a jó és a szerelem mindig győz, így a készítők ennek az egy igazságnak a mentén alakítják a történeteket.

giphy_1.gif

Forrás: https://giphy.com/gifs/mediaset-erkenci-kus-kissed-divinityes-duLbwuWkBK2tVqYnQk 

 

 

A magyar kereskedelmi televíziók születése − Avagy boldog születésnapot TV2 és RTL Klub!

Mindössze három nap különbséggel, idén októberben ünnepli fennállásának 23. évét a magyar televíziózás két legmeghatározóbb csatornája, a TV2 és az RTL Klub. Több mint két évtizedes pályafutásuk során megannyi sikeres műsort és élményt nyújtott a nagyérdemű számára mindkét műsorszolgáltató, bejegyzésünkben pedig ezekről szerettünk volna megemlékezni. Jöjjön hát egy kis visszatekintés a magyar kereskedelmi tévézés történetében!

A kereskedelmi televíziózás kialakulása Magyarországon

1997. október 4-én kezdte meg adását a TV2, mindössze három nappal örök riválisa, az RTL Klub indulása előtt, ezzel pedig a TV2 az első magyar országos kereskedelmi televízióként vonult be a történelembe. Kezdetben a TV2 napi tizenkilenc órán keresztül sugározott adást, szemben az október 7-én indult RTL Klubbal, ami csak napi nyolc órán át biztosított műsort a nézői számára, teljes műsoridőben pedig október 27-étől láthatták a nézők. A kereskedelmi csatornák megjelenése a magyar televíziózásban mélyreható változásokat indított el, hiszen a nézők igényei mellett immár megjelentek a hirdetői igények is.

A két csatorna – múlt és jelen

1997-ben a legnézettebb műsorok elsősorban sorozatok voltak, emellett jellemzően a hétvégi egészestés showműsorok, tehetségkutatók, a napi gyártott műsorok, na meg a szappanoperák vonzották a legtöbb nézőt.  Az eltelt 23 év alatt mindkét kereskedelmi csatorna kialakította saját arculatát és műsorkínálatát. 1998 óta Bognár Tamás, illetve Nagy-Németh Borbála kölcsönzi a hangját a TV2 csatornának, míg az RTL Klub indulásakor Kárpáti Tibor hangját hallatták a nézők, azóta azonban többször is „hangot cserélt” a csatorna, Both András után Háda János, majd Szebeni Tamás, végül István Dániel tölti be a csatorna hivatalos hangjának szerepét.

Fennállásuk óta megannyi ikonikus műsor és sorozat fonódott össze a két csatorna nevével, némelyik pedig már szinte az első perctől kezdve a csatornák portfólióját képzi. Ilyen például a két csatorna híradója, vagy éppen a Fókusz infotainment műsor. A 2000-es évek igazi áttörést jelentettek a műsorgyártás területén, hiszen a TV2 kínálatában olyan emlékezetes műsorok jelentek meg, mint az Aktív,  Activity Show, a Csaó Darwin, a Megasztár,  a Mokka, a Big Brother, vagy a éppen a Csillagkúton játszódó Jóban Rosszban című sorozat. Az RTL Klub esetében pedig olyan műsorok juthatnak eszünkben, mint a például a Mónika Show , a Reggeli, a Celeb vagyok ments ki innen!, az X Faktor, a Heti Hetes, Való Világ vagy a Barátok közt, amelynek szövevényes történetét ember legyen a talpán, aki követni tudja.  

Mint ahogy azt már a Nagy átigazolások a hazai kereskedelmi televíziózásban blogbejegyzésünkben is megírtuk, az elmúlt 23 évben számos televíziós arc olvadt egybe egy-egy kereskedelmi csatornával, de találkozhattunk nagy érdeklődésre számot tartott átigazolással és régi nagy visszatérőkkel is.  

TV2-n a Tények Marsi Anikóval és Gönczi Gáborral, az Aktív pedig Váczi Gergővel és Gombos Edinával olvadt össze a nézők fejébe, míg az RTL Klub a Híradóját a nézők Erős Antóniával és Szellő Istvánnal, a Fókusz Barabás Évával azonosítják.   

Milyen változást hozott a piacon a két csatorna megjelenése?

A két kereskedelmi csatorna megjelenése nemcsak új arcokat és műsorformátumokat adott a médiapiacnak. A műsorgyártás is kénytelen volt a megváltozott nézői szokásokhoz igazodni annak érdekében, hogy hirdetői számára biztosítania tudja a megfelelő nézettséget. Elvetették a hagyományos statikus műsorstruktúrát, amelyben egymást követték a különböző műsorok, ehelyett egy egymásba láncszemszerűen kapcsolódó dinamikus, látványos, pergő ritmusú műsorfolyamot hoztak létre. Ez a rendszer a nézőben az állandó várakozás érzetét kelti, Magyarországon pedig a „Ne menjenek sehová!” és a „Maradjanak velünk!” felhívás jellemezte ezt a leginkább.

A magyarországi nézők körében rendkívül népszerűvé váltak az eddig ismeretlen, külföldön azonban már évtizedek óta sikert aratott licenc műsorok (vetélkedők, egész estés szórakoztató műsorok, valóságshow-k), így a magyar piac fogyasztási szerkezete is egyre inkább kezdett megfelelni a nemzetközi televíziós piaci trendeknek. Másodlagos hatásként megjelentek az interaktív elemek a tévénézés során (például az SMS-szavazásokban való részvétel, a különböző műsorok honlapjainak látogatása és használata), amelyekkel a néző aktív részese lett a műsornak.

1997 októbere óta sokat változott a kereskedelmi televíziózás Magyarországon. Rengeteg sikeres és számos emlékezetes pillanat, nagyszabású showműsorok, népszerű dél-amerikai és török szappanoperák, saját gyártású napi és heti sorozatok − ez ma is ismert magyar televíziózás, és azon belül is a két nagy kereskedelmi tévécsatorna mérlege az elmúlt 23 évben. Boldog születésnapot kívánunk hát nekik!

happy-birthday-friend.gif

Forrás: https://acegif.com/wp-content/uploads/happy-birthday-friend.gif   

Érdekességek és tények a „televíziós produkciók Oscar-díjáról”, az Emmy-díjról

Magyar idő szerint szeptember 21-én hajnalban tartották meg a 72. Emmy-díjátadót. A pandémia miatt virtuálisan megrendezett gálán nagyjából az előzetesen esélyesnek tartott produkciók húzták be a díjakat, de azért így is tartogatott kisebb-nagyobb meglepetéseket az este. A díjátadó okán utánanéztünk a „televíziós produkciók Oscar-díjának" is nevezett nagyszabású eseménynek és legújabb blogbejegyzésünkben az Emmy-díjhoz köthető érdekességeket listázzuk.

Egy kis történelem

Az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott elismerés, amelyet először 1949. január 25-én adták át. Rangját tekintve ez a harmadik legfontosabb filmes kitüntetés, amit három együttműködő, de egymástól független szervezet ítél oda a jelölteknek:

 • a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (Academy of Television Arts & Sciences), amely a főműsoridős szórakoztató műsor kategóriában (sportközvetítések kivételével) ítéli oda a díjat;
 • a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (National Academy of Television Arts & Sciences), amely a délutáni műsorok, a sportműsorok, a hírműsorok és a dokumentumműsorok kategóriában dönt a nyertesekről;
 • és végül a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája (International Academy of Television Arts & Sciences), amely a külföldi eredetű műsorok nyerteseit választja ki.

emmy.gif

Forrás: https://media1.tenor.com/images/9a033d2150462184bc3d289a33121291/tenor.gif?itemid=9765261 

Az elismerésül kapott szobor egy atomot a kezében tartó szárnyas nőalakot formáz − az atom a televíziós tudományt, a szárnyak pedig a múzsát szimbolizálják. A szobrot Louis McManus televíziós mérnök készítette, a nőt saját feleségéről mintázva. Nem volt könnyű dolga, hiszen a döntőbizottság csak negyvenhét visszautasított terv után fogadta el a díj azóta is szinte változatlan megjelenését.

Emmy érdekességek

1. Az első Emmy-díjat egy báb nyerte

Shirley Dinsdale hasbeszélő által megformált karakter, Judy Splinters 1949-ben az első Emmy-díjátadó első díjazottja volt.

2. Az első Emmy-díjas sorozat, amit egy streaming szolgáltató készített

Az első Emmy-díjas sorozat, amely egy streaming szolgáltató kínálatában szerepelt a Kártyavár (House of Cards) volt. Az első, tizenhárom részből álló évad 2013. február 1-jén debütált a Netflixen.

3. A legtöbb Emmy-t nyert színész

A legtöbb Emmy-díjat bezsebelő színész Cloris Leachman, aki szám szerint 7 alkalommal kapta meg a díjat pályafutása során, több kategóriában is. A tévés legenda trófeát kapott többek között a Már megint Malcolm (Malcolm in the Middle) és az Angyali érintés (Touched by an Angel) sorozatokban nyújtott alakításaiért is.   

 4. A legtöbbet jelölték, de a díjat soha nem kapta meg

Angela Lansbury-t 12 alkalommal jelölték a Gyilkos sorok (Murder, She Wrote) sorozatban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjra, mégsem tudhat egyet sem a magáénak.

5. A legtöbb jelölést bezsebelő rajzfilm

A Simpson család (The Simpsons) című rajzfilmnek legalább 85 Emmy-jelölése és 32 győzelme volt, ezzel az Emmy történetében ez a legtöbb díjat bezsebelő rajzfilmsorozat.

6. A legtöbbet jelölt és díjra váltott sorozat

A Saturday Night Live (rövidítve SNL), Amerika kedvenc késő esti komédiaműsora több mint négy évtizedes vetítése alatt 74 Emmy-díjat tehetett zsebre. Az SNL az Emmy történelmének legtöbb jelölést megkaparintó műsoraként is elnyeri a díjat, összesen 276 alkalommal jelölték. 

7. Az egyik legdíjazottabb sorozat

A Game of Thrones, vagyis a Trónok harca nem csak az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikere, hanem a díjátadók állandó szereplője is. 160 jelölésből 59 alkalommal diadalmaskodott az Emmy-n.

got.gif

Forrás: https://media2.giphy.com/media/2wYYlHuEw1UcsJYgAA/giphy.gif 

8. Akiket soha nem jelöltek, pedig megérdemelték volna

Ha egy sorozat a közönség körében nagyon népszerű az nem jelenti azt, hogy a díjátadókon is hasonló népszerűségnek örvend. A teljesség igénye nélkül jöjjön pár ikonikus szerep és színész, akik nem kapták meg ezt a televíziós elismerést – pedig megítélésünk szerint kijárt volna nekik az elismerés:

Nagy átigazolások a hazai kereskedelmi televíziózásban

Nem ismeretlen a tévénézők számára az, hogy ugyanazok a műsorvezető arcok köszöntik őket egy-egy csatorna produkcióiban. Egyrészt vannak olyanok, akik már az ismerős arcok miatt kapcsolnak az adott csatornára, másrészt a műsorvezetők egy idő után reklámarcai lesznek a televíziónak, gyakran velük azonosítja a csatornát a közönség. Legújabb blogbejegyzésünkben a hazai kereskedelmi televíziók között zajló legjelentősebb műsorvezető átigazolásokat listázzuk.

giphy.gif

Forrás: https://giphy.com/gifs/season-14-the-simpsons-14x5-xT5LMqSz2aAD8v1c8U 

Meghallod a hangját, látnod sem kell, és azonnal tudod, hogy ki is az

A műsorvezetőkkel rengeteg színtéren találkozhatunk: legyen szó hírműsorokról, tehetségkutatókról, showműsorokról vagy bármilyen más műfajról. Minden csatornának megvannak az egyértelműen hozzá köthető arcai, a szerepük az, hogy végig kalauzoljanak minket az eseményeken, hangulatot teremtsenek vagy tájékoztassanak. A kereskedelmi tévés hírességek gyakran több tíz évet is eltölthetnek annál a csatornánál, ahol először kapták meg kiugró lehetőségüket, akadnak azonban olyan celebek, akik anyacsatornájukat elhagyva a konkurenciánál folytatták pályafutásukat, vagy éppen több éves kihagyás után térnek vissza.

RTL-től a TV2-höz

Lékai-Kiss Ramóna

kiss-ramona-660x371.jpg

Forrás: https://nlc.p3k.hu/uploads/2020/09/kiss-ramona-660x371.jpg 

A legfrissebb váltás egyértelműen a Barátok közt című sorozatban tizenhat éven keresztül szereplő, majd az X-Faktor hetedik, nyolcadik és kilencedik évadának háziasszonyaként feltűnő és ezzel az RTL egyik legismertebb arcává váló Lékai-Kiss Ramóna TV2-es igazolása. Ramónát 2017-től láthattuk a Reggeli műsorvezetőjeként, sőt abban az éven a Celeb vagyok, ments ki innen! műsort is ő vezette. Versenyzőként részt vett a Konyhafőnök VIP-ben és még évekkel korábban, 2008-ban a Szombat esti láz című táncos műsorban is szerepelt. Érdekesség, hogy a TV2-es átigazolása során éppen egy táncos műsor, a Dancing with the Stars háziasszonyaként láthatjuk viszont.

Stohl András

1583140918_stohl_andras_titok_apa_sebestyen_balazs_beszelgetes_szinpad_promotions_hu_1180_550_3.jpg

Forrás: https://promotions.hu/orszagos/szines/2020/03/02/stohl-andras-titok-apa-sebestyen-balazs-beszelgetes-szinpad/ 

Stohl András aktív színészi karrierje mellett hosszú éveken át az RTL Klub több különböző műsorának volt a vezetője. 2002 és 2004 között a Való Világ házigazdájaként került képernyőkre, majd több éves szünet után 2010-ben ismét a reality műsorvezetőjeként láthattuk. Ő vezette a Survivor első két évadát, a Csillag születik 2007-es, illetve 2009-es etapját és 10 éven át volt a Reggeli műsorvezetője. Stohl András 2017-től a TV2-n vezet műsorokat, két évadon át ült a Sztárban Sztár ítészei között. Majd megkapta A Piramis című műsort, vezette a Bank kvízműsort, szerepelt versenyzőként a MasterChef VIP-ben, most pedig Lékai-Kiss Ramónával az oldalán viszi majd a Dancing with the Stars szuperprodukciót.

Ördög Nóra

0197fd2c76d6b1b5157372cedf795af9-660x371.png

Forrás: https://nlc.p3k.hu/uploads/2020/04/0197fd2c76d6b1b5157372cedf795af9-660x371.png 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó átigazolása Ördög Nóra 2014-es távozása volt az RTL-től. Nóra 2001-ben gyakornokként kezdte RTL-es karrierjét, majd szép lassan tornázta fel magát a ranglétrán. Vezette a Kölyökklubot, a Reggelit, szerkesztőként részt vett a Mónika-show munkálataiban, 2006, 2008 és 2013-ban vezette a Szombat esti láz című táncos műsort. 2007 és 2012-között a Csillag születik háziasszonya volt, majd pedig két éven át az X-Faktoré is. Ezt követően 2014-ben igazolt át a TV2-höz, ahol szintén egy tehetségkutatót, a Rising Star című műsort vezette két évadon keresztül. Láthattuk továbbá az Ének iskolája, a Star Academy, az Ázsia Expressz, a MasterChefVIP produkciókban, most pedig a csatorna újdonságának, a Dancing with the Stars táncos vetélkedő zsűritagjaként.

Majoros Péter, alias Majka

1587470192_majkaaaaa_1180_550_6.jpg

Forrás:https://promotions.hu/files/article/77083/crop/1587470192_majkaaaaa/1587470192_majkaaaaa_1180_550_6.jpg 

Majka annak idején a Való Világ első szériájában tűnt fel, majd ezt követően műsorvezetőként, színészként és rapperként folytatta karrierjét. Ezek után 2008-ig a Viasat3 műsorvezetője volt, majd 2010-ben szerződött le a TV2-höz, ahol azóta is dolgozik. Először az Ezek megőrültek! című műsort vezette, majd 2011-ben és 2016-ban A nagy duettet, 2013-tól pedig a Sztárban Sztár egyik zsűritagja volt. 2014-ben és 2015-ben a Rising Star, 2016-ban pedig a Star Academy műsorvezetőjeként tűnt fel a képernyőkön Ördög Nóra oldalán. Tillával közös műsora, a Bezár a bazár jelenleg is látható a TV2-n.

TV2-től az RTL-hez

Liptai Claudia

liptai_c.jpg

Forrás:https://cdn.shopify.com/s/files/1/0225/3009/7226/articles/16hk83_1376x1024.jpg?v=1557758135 

Liptai Claudia karrierje annak idején az RTL Klubon kezdődött, ahol először a Csííz című műsorban láthattuk, ezt követően szerepelt a Pasik! sorozatban, majd 2001-ben debütált műsorvezetőként a Találkozások elnevezésű műsorban. Ezután − mindenki nagy meglepetésére − leszerződött a TV2-höz, ahol 2001-ben kezdte el vezetni a Claudia Show-t. Tizenhét évig volt a csatornánál, ahol többek között vezette a Big Brother, a Megasztár, A Nagy Duett című műsorokat és ült a Sztárban Sztár zsűrijében is. 2018 decemberében azonban úgy döntött távozik a csatornától. Claudia húsz év után visszatért oda, ahol a karrierje indult, ugyanis feltűnt az RTL Klub saját gyártású sorozatában, A Tanárban.  

Szabó Zsófi

szabo-zsofi-best-930x465.jpg

Forrás: https://cosmopolitan.hu/app/uploads/2020/02/szabo-zsofi-best-930x465.jpg 

Szabó Zsófit a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban Betty Tanakisként ismerhette meg az ország 2009-ben. 2014-ben nagy meglepetést okozott azzal, hogy az RTL-hez igazolt. Itt szerepelt a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorban, vezette az After X-et, majd a Story Extra (2016−2018) és a Playback Párbaj (2016) műsorvezetője is ő volt. Versenyzőként részt vett a Konyhafőnök VIP 2. szériájában. 2019-ben a Toplista című műsor házigazdája volt és ugyanezen évtől a Reggeli műsorvezetője.

Puskás Peti 

puskas-peter-peti-474-279-155602.jpg

Forrás:https://pb2.jegy.hu/imgs/system-4/actor/000/000/251/puskas-peter-peti-474-279-155602.jpg 

A TV2-n futó Megasztár harmadik szériájának énekeseként Puskás Peti nagyon fiatalon bekerült a tévés világba. A tehetségkutató után szerepet kapott a Jóban Rosszban sorozatban, majd a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorvezetőjeként debütált az RTL képernyőjén 2014-ben. 2018-ban ő vezette a ValóVilágot, 2016-tól az X-Faktor egyik mentoraként ismerhetik a nézők.

Friderikusz Sándor

ajpktkpturbxy82ywjjzdviodfhzjnkyjm0mtgxzwflotyymta4mdeyzc5qcgeslqmazj_ndrhnb1mvas0dpqdcww.jpg

Forrás: https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/friderikusz-sandor-metro-nem-is-gondolna-hogy-hol-kaptak-lencsevegre/34ysmmc 

1998-ban elhagyta a Magyar Televíziót és az RTL-hez igazolt, ahol elkészítette a nagysikerű Meglepő és Mulatságos című műsorát. Az RTL-től elszerződött a TV2-höz, ahol politikai műsorok (Friderikusz, Szubjektív), illetve szórakoztató műsorok egyaránt fűződnek a nevéhez (Osztálytalálkozó, Gyerekszáj, Fantasztikus Európa, Világsztárok Friderikusszal). 2008-ban és 2010-ben a TV2-n futó Megasztár című tehetségkutató műsorok zsűrijének tagja volt, 2012 februárjától pedig az RTL Klubon újra indult Legyen Ön is milliomos! műsorvezetője volt. 2013-ban a TV2-n vezette Az ének iskoláját és a Sztárban sztár-t. 2015 tavaszától indult az Összezárva Friderikusszal című műsora a TV2-n, ahol különféle celebekkel töltött együtt egy közös napot.  Sajtóértesülések szerint idén visszatér az RTL képernyőjére a Story of my Life című talk show műsorvezetőjeként.   

 

Sikeres könyvadaptációk a tévéképernyőn

Hollywoodot gyakran éri annak a vádja, hogy kevés eredeti ötlettel áll elő, és leginkább az adaptációkra és a már bejáratott franchise-okra támaszkodik. Bár ezzel mi sem tudunk vitába szállni, a panaszkodást inkább elnapolnánk, hiszen számos remek könyvadaptáció vált sikeressé a tévéképernyőn az elmúlt években. Legújabb blogbejegyzésünkben olyan sikeres könyvadaptációkat listázunk nektek, amelyeket mindenképpen érdemes lecsekkolni.

Egy könyv helyzete viszonylag egyszerű, hiszen mindössze két személy elképzelése alapján jelenik meg az általa felvázolt világkép: az író leírása alapján az olvasó saját tapasztalataira és fantáziájára támaszkodva képzeli el az eseményeket. Ezzel szemben egy adaptáció során az író eredeti ötlete számos ember szűrőjén megy át, hiszen a forgatókönyvíró, a rendező, a színészek és a produkcióban dolgozó stábtagok mind-mind hozzátesznek valamit a végeredményhez. Emellett pedig beleszól még egy olyan zavaró tényező is, mint a valóság, hiszen míg a könyvekben a határ a csillagos ég, addig a való életben még a rohamosan fejlődő technikának is megvannak a maga határai.

Ezeket mind figyelembe véve összegyűjtöttük azokat a sorozatokat, amelyek alapját mind nagysikerű könyvek nyújtják; a készítők tisztelettel és szeretettel bántak az eredeti művekkel és a lehető legtöbbet kihozva belőlük valóságos közönségkedvenceket alkottak belőlük!

 Andrzej Sapkowski: Vaják

A Vaják fantasy könyvsorozat, Andrzej Sapkowski lengyel író elbeszéléseit és regényeit szedi csokorba. A történetek egy olyan világban játszódnak, amelyet mágikus erővel rendelkező, emberi és nem-humán fajok (tündék, törpök, vámpírok, alakváltók, egyszarvúak) népesítenek be. Ebben a különös világban él Ríviai Geralt: egy zsoldos, aki veszedelmes szörnyek hatástalanításával foglalkozik. Egy nap összeáll egy nagyhatalmú varázslónővel és egy fiatal hercegnővel, hogy együtt küzdjenek meg a démonokkal.

A sorozatban Henry Cavill (Acélember, Az U.N.C.L.E. embere) alakítja Ríviai Geraltot, akinek a delejezően mágikus tekintetéhez olyan kontaktlencsét kellett hordania a sorozat forgatása során, amitől majdnem odalett a szeme világa. Érdekesség még, hogy a sorozat egyes részeit Magyarországon, többek között Budapesten, Szentendrén, Egerben és Tatán is forgatták. A koronavírus-világjárvány miatt a munkálatok itt is leálltak márciusban, ami sajnálatosan a premier dátumának eltolásához vezetett. A jelen állás ugyan továbbra is bizonytalan, annyit lehet csak tudni, hogy az alkotók 2021 nyarát tűzték ki célként a 2. évad kezdeteként.

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Az HBO saját gyártású, titkokkal teli sorozata három felső középosztálybeli anyukáról szól, akiknek gyerekei együtt kezdik el az iskolát. A látszólag tökéletes életük azonban sötét titkokat rejteget. A sorozat a nálunk sem ismeretlen Liane Moriarty bestseller regényéből készült, és valóságos sztárparádét vonultat fel, a főszerepeket Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley és Alexander Skarsgard alakítja.

A könyv megfilmesítési jogait a Dr. Szöszi után ismertté vált Reese Witherspoon produkciós irodája, a Hello Sunshine vásárolta meg, amelyre a filmes különlegességekre igencsak vevő HBO hamar rá is harapott. Az első évadot a kritikusok mellett a közönség is imádta, hiszen a tizenhat Emmy jelölése közül nyolcat valódi díjra is beváltott a produkció. A sorozat 2. évada február óta elérhető az HBO-n olyan nagyágyúkkal, mint Meryl Streep.

Gillian Flynn: Éles tárgyak

A nyolcrészes krimisorozat nem félt olyan témáról is beszélni, amiről csak kevesen mernek! A főszereplő Camille Preaker újságírónő, aki visszatér szülővárosába, hogy két kislány meggyilkolásának körülményeit kutassa fel. Azonban az, hogy régi ismerőseivel és anyjával is szembe kell néznie, előhozza azokat az emlékeket, amiket régóta rejtegetett maga elől.

A stáblistán olyan nagy színészek szerepelnek, mint a többszörös Oscar-díjra jelölt Amy Adams, a Golden Globe és Emmy-díjas Patricia Clarkson vagy épp a feltörekvő csillag, Eliza Scanlen. A könyv írója számára nem ismeretlenek a megvásárolt filmes jogok, hiszen az ő tollából származik a szintén Reese Witherspoon cége által megvásárolt és a 20th Century Fox által forgalmazott Holtodiglan is, amely ugyancsak hatalmas sikereket ért el a közönség köreiben.

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje a disztópikus Gileád Köztársaság totalitárius társadalomba kalauzolja el a nézőket. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató országban torz fundamentalizmus uralkodik. A nőket lassan elnyomásba taszítják, és az egyetlen értékük csupán a termékenységük marad. Azok a nők, akik képesek életet adni egy gyermeknek béranyaként, úgynevezett szolgálólányként kerülnek a gazdag, de terméketlen családokhoz. Ilyen szolgálólány a történet főhőse, Offred (Elisabeth Moss) is, aki a Vezér háztartásába kerül, hogy segítsen gyermeket adni a feleségének.

A Hulu gyártásában készült sorozat összesen három évadot tudhat a magáénak és már meg is kapta a zöld jelzést a következő, negyedik évadra. A produkciót számos jelöléssel és díjjal is kitüntették már, valamint ez hozta meg a Hulu számára is az igazi elismerést – ez volt az első olyan streamingszolgáltató által gyártott műsor, amely Emmy díjat nyerhetett „Kiemelkedő Dráma Sorozat” kategóriában.

Alan Moore: Watchmen 

Az alternatív idősíkon játszódó, DC színeiben megjelent tizenkét részes Watchmen kicsit kilóg az előzőek sorából, hiszen írott mű helyett képregényekről beszélünk. A Watchmen gyakorlatilag mindenféle elvárással szembe megy, de úgy, hogy igazából csak egyetlen dolgot tart a szeme előtt: hűséges akar maradni az eredeti művek hangulatához. A Watchmen-sorozat folyamatosan meg akar lepni, és mintha sportot űzne abból, hogy egy pillanatra se hódoljon be a lineáris történetmesélésnek.

A sorozat egy alternatív valóságban játszódik, ahol a szuperképességgel rendelkező emberek (akiket korábban hősként ünnepeltek) számkivetetté válnak. Amikor egy tragikus esemény során rengeteg rendőrnyomozót ölnek meg, új szabályt hoznak be: az igazságszolgáltatás embereinek maszkot kell viselniük, hogy elrejtsék identitásukat. Jelölések terén a Watchmen viszi a prímet, összesen huszonhat jelölést szerzett a tavalyi Emmy listán.