Share-minator

GYETVÁN CSABA A FENNTARTHATÓ NÖVÉNYTERMESZTÉS UTÁN KUTAT EURÓPA LEGNAGYOBB GYÓGYNÖVÉNYKERTJÉBEN

2021. december 06. - shareminator

A Discovery Channel hazai gyártású sorozatának, a Made in Gyetván Csabával ma esti részéből megtudhatják a nézők, hogy miként készül a húspótló vegán hús, illetve Európa egyik legnagyobb biodinamikus gyógynövénykertjébe is bepillantást enged a sorozat. A műsor vadonatúj része december 6-án hétfő este 21 órakor látható a Discovery Channel műsorán!

4-hullamkarton_2.JPG

Vegán hús

 A húsipar és a húsfogyasztás sajnos jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozásért, ugyanakkor a vegán, avagy húsmentes étrenddel máris tehetünk valamit a Földünkért és nem mellékesen az egészségünkért is. A húst pótló gasztronómiai megoldások pedig mára igen népszerűvé váltak. Az egyik legismertebb húspótlék az ázsiai tofu, amely az idők során a gasztronómia szerves részét, és az ázsiai konyha egyik kedvelt elemét képezi. Napjaink húspótló termékei szinte tökéletesen imitálják a megszokott húsos ízeket, ráadásul mindezt fenntartható módon, amelyek előállításához a tudományt hívják segítségül. De hogyan és miből készül például egy húsmentes fasírt vagy egy bécsi szelet?

Biodinamikus gyógynövénykert, natúrkozmetikumok

 Nem csak azért érdekes Európa legnagyobb biodinamikus gyógynövénykertje, mert megtudhatják a nézők, hogy miként is készülnek az itt termesztett növényekből gyógyhatású készítmények és kozmetikumok, hanem azért is, mert mindezek a legapróbb részletig fenntartható módon készülnek. A biodinamikus gazdálkodás keretében a gazdaságnak saját alapanyagokkal, komposzttal és egyéb anyagok segítségével kell termékennyé tennie magát, amelynek célja minél nagyobb diverzitás létrehozása.

 Már az ősi kultúrákban is elsősorban gyógynövényeket alkalmaztak a gyógyászatban, melyhez több ezer gyógynövény fajtát használtak. A ma ismert tények szerint először a rómaiak használtak és termesztettek gyógyászati célra növényeket, de i. e. 3500 körüli egyiptomi feljegyzésekben is, több száz különböző gyógymódot írtak le.

 A termesztett gyógynövényeket pedig manapság már számtalan területen felhasználják, többek között a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban is. Ezek mellett kiemelkedőnek számít a kozmetikai ipar, amelyben elsősorban natúrkozmetikumok készítésében kap fontos szerepet. A szájvizektől kezdve, illatszereken, hajszeszeken, hajolajokon át, az arcpakolásokig, illetve a tüsfürdőkig bezárólag számos egyéb kozmetikum előállításához használják.

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr5816775190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása