Share-minator

Gyerekszínészek a horrorfilmek világában

2021. január 14. - shareminator

Számos ikonikus horrorfilmben láthatunk egészen kicsi gyerekeket, ezért valószínűleg mindannyian elgondolkodtunk már azon, vajon miként forgatták le a gyerekszínészekkel az olyan kultfilmeket, mint például a Ragyogás vagy Az Ördögűző. Kész művészetnek számít úgy felvenni a legrémisztőbb jeleneteket, hogy ne okozzanak egy életre szóló traumát a pöttöm színészeknek, ezért utána jártunk a trükkös kérdésnek. Így élték meg a forgatást a legijesztőbb filmek apró szereplői!

es.pngForrás: esquire.com

Nem is hinnénk, milyen egyszerű magyarázat rejlik a csel mögött: ezek a gyerekek egész egyszerűen nem tudták, hogy miben szerepelnek. A rendezők általában kiemelten figyelnek arra, hogy semmi olyasmit ne tapasztaljanak meg, amely megrázkódtatás lehet számukra, vagy hosszú távú hatást jelenthet számukra.

A Cosmopolitan korábbi cikkében nyilatkozó Dr. Mark Winwood pszichológus szakember szerint kutatások igazolták, hogy azok a gyerekek, akik kis korukban ijesztő, erőszakos tartalmakat néznek sokkal inkább fognak a későbbi életük során szorongástól, alvás zavartól vagy viselkedés problémáktól szenvedni. Részben azért, mert ők még nem tudják élesen megkülönböztetni a fiktív elemeket a valóságtól.

Ezért is fontos tehát, hogy egy horror filmben szereplő gyerek lehetőleg semmit ne érzékeljen az iszonytató elemekből. A következő sorokban ezért összeszedtük három ikonikus horror szereplőjének beszámolóját a forgatásokon megélt élményeikről.

Gyerekjáték (1988)

chu.pngForrás: pinterest.com

Az 1988-as Gyerekjáték című horror Andy-jét alakító, Alex Vincent a forgatás idején mindössze 6 éves volt. Egy korábbi interjúban így emlékezett vissza élményeire: „Chucky egy nagyon pazar és meglehetősen drága elektromos báb volt, aminek az aljából kábelek tömkelege lógott ki. Ahhoz, hogy egy ilyen figurát élethűen tudjanak ábrázolni egy filmben, minimum 30-szor, de akár 40-szer is fel kellett vennünk ugyanazt a jelenetet. Egyáltalán nem volt félelmetes. (…) A film végén látható megégett Chucky babát azonban már nem mutatták meg nekem.” Alex hozzátette még, hogy a forgatások mindig jó hangulatban teltek, ugyanis a szereplők nagyon jól kijöttek egymással, ráadásul a gonosz baba kaszkadőrét alakító színésszel egészen jó barátok lettek. Bár manapság már nem színészkedik aktívan, de úgy gondolja, jó döntés volt annak idején jelentkezni a meghallgatásra és hálás ezért a filmes lehetőségért.

Ragyogás (1980)

gra.jpgForrás: dailymail.co.uk

A Stanley Kubrick alkotásában szereplő ikerpár, Lisa és Luise Burns 12 évesek voltak a felvételek idején.

A forgatási szünetben sosem mászkálhattunk egyedül a díszletek között, mindig elkísértek minket a szüleink vagy a stábból valaki. A színészek rémisztő sminkjétől sem ijedtünk meg igazán, az egészet egy jelmezes bálként fogtuk fel.” Az ikrek szülei mindvégig nagyon támogatóak voltak, ám a lányok végül más pályát választottak maguknak. Lisa az irodalom világában találta meg a helyét, míg Luiseból mikrobiológus lett.

Silent Hill (2006)

si.jpgForrás: ve.emedemujer.com

Jodelle Ferland színésznő 10 éves volt a film készítésének idején. Szerinte egy horrorfilm forgatása egy halloween-i rémházhoz hasonló: „Tudod, hogy nem valóságos, de attól még igenis meg tudsz ijedni.” Bár ő az egész forgatást nagyon élvezte, de a körülötte dolgozó emberek néha rettegve pillantottak rá két felvétel között. „Tisztán emlékszem, hogy egyszer az egyik jelenet helyszínére sétálva teljesen kiment a fejemből, hogy a filmbeli karakteremnek vagyok tetőtől talpig maszkírozva, csak észrevettem, hogy a mellettem elsétáló emberek halálra vált arccal néztek rám.”  Jodelle és anyukája is tisztában voltak azzal mire vállalkozik lánya és nem volt kérdés, hogy azonnal leállnak, ha akár csak egy pillanatra is kényelmetlenül érzi magát a szereplés során. Szerencsére azonban ez sosem fordult elő és Jodelle azóta számos további filmben csillogtatta már meg színészi tehetségét. 

Tudtad?

Az Angelina Jolie féle Demóna forgatásán a fiatal Aurorát Jolie kislánya, Vivienne alakítja. Habár csemetéjének egyelőre nincsenek színészi ambíciói, erre a lépésre azért volt szükség, mert ő volt az egyetlen gyerek, aki nem ijedt meg a teljesen elmaszkírozott színésznőtől.

jolia.jpgForrás: nbcnews.com

 Felhasznált források:

https://www.ranker.com/list/kids-who-didn-t-know-they-were-in-horror-movies/lisa-a-flowers

https://www.cosmopolitan.com/uk/entertainment/a23889963/horror-movie-child-actors-what-its-like/

https://www.cosmopolitan.com/entertainment/movies/a6941621/scary-movies-child-actors/

https://www.looper.com/178665/how-these-child-stars-feel-about-the-horror-movies-that-made-them-famous/

https://port.hu/cikk/mozi/gyerekek-horrorfilmekben-igy-dolgoznak-veluk-a-rendezok-hogy-ne-seruljenek/article-58464?fbclid=IwAR1FKezXfSso8xr4hHXpcOMp2GrbPlBD4mD47g_jJjktgXTp92NbAr1jriQ

https://www.esquire.com/uk/culture/film/g21965222/the-creepiest-children-in-horror-movie-history/

https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/a34867/the-shining-grady-twins-now/

https://www.madeformums.com/news/revealed-why-angelina-cast-her-own-daughter-in-maleficent/

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr416387916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2021.01.15. 21:59:42

A fényképen a kiscsaj az Örökség c. filmből egyből beugrott.
Ha nem is tudta hogy miben szerepel, azért zseniálisan hozta a karakterét.

Luighi 2021.01.16. 16:05:21

Az Ördögűző hol van?
süti beállítások módosítása