Share-minator

Robinson Crusoe után szabadon – A túlélő műsorok sikere

2020. június 24. - shareminator

Idén ünnepli 20. születésnapját a Survivor, ugyanis 2000-ben indult útjának Amerikában a műsor, amely hihetetlen hatást gyakorolt az elmúlt két évtized televíziózására. Habár még maguk a produkció készítői sem hitték, hogy egy-két szezonnál többet él meg az új ötlet, a tengeren túli CBS csatorna idén közvetíti a műsor negyvenedik évadát. A megjelenéstől kezdve számos másik műsor merített ihletet a túlélős reality tartalmakból, de a valódi kérdés az: miben rejlik a sikerük igazi titka?

Már az elején fontos leszögezni: a televízió alapvetően az emberben élő kíváncsiságra, a nézők beleképzelő és együttérző képességére, illetve a másik ember társadalmi viselkedése iránti érdeklődésre épít. A társadalmi viselkedés szabályokat és célokat rejt magában, „játszmákat” eredményez, és ezekben a néző megfigyelő érzelmi azonosulással vesz részt. 

Ez így remekül hangzik, de mit is jelent pontosan? Tévénézés közben könnyen beleéljük magunkat a látottakba, szinte úgy kezdünk kötődni a képernyőkön szereplő személyekhez, mintha valódi részesei lennének az életünknek. Ha pozitív dolog éri őket, akkor mi is úgy örülünk, mintha az egyik barátunkat érné valami kellemes esemény, ha megbántják őket, vagy rosszul érzik magukat, akkor mi is hajlamosak vagyunk negatív érzelmeket produkálni. Továbbá nagy érdeklődéssel tölt el minket az is, hogy más emberek hogyan reagálnak a különböző, akár extrém helyzetekben, vagy épp milyen összetűzésbe bonyolódnak egy túlélő expedíció során. Ezeknek a műsoroknak a nézése során mi is részesei lehetünk a különleges élményeknek anélkül, hogy valóban részt kéne vennünk az erőt próbáló szituációkban.

picture.gif

„Ezt meg kell néznem magamnak!”

Forrás: https://media.tenor.com/images/92191f22ff99e30c712da3a6b67dbe16/tenor.gif

Kukkoló magatartás?

Valljuk be őszintén, mind szeretünk olyan dolgokról tudni, amiről más nem tud. A korábban említett emberi kíváncsiság olyan erőteljes mozgatórugója az életünknek, hogy egyszerűen nem tudunk mást tenni, mint kielégíteni a folyamatosan növekvő kíváncsiságunkat. A túlélős műsorok pedig éppen erre alapozva hódították meg a közönségüket. A túlélés mellett becsempészték az emberi kapcsolatokat, az ezzel együtt járó konfliktusokat, a nézők pedig szépen lassan megkedvelték a résztvevőket, szurkolni kezdtek nekik és alkalomról alkalomra leültek a képernyők elé, hogy nehogy lemaradjanak egy újabb epizódról, amelyben végre fény derülhet egy újabb izgalmas információra.

Nekem tuti jobban menne!

Kezeket fel, aki azért kapcsolt át egy éppen kezdődő túlélős műsorral, mert tudni akarta, vajon ő mit tenne egy hasonló helyzetben! És persze azt gondolta, hogy ő bizony sokkal ügyesebben vette volna az akadályokat.

anigif_sub-buzz-26590-1486739689-8.gif

Forrás: https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2017-02/10/10/asset/buzzfeed-prod-fastlane-01/anigif_sub-buzz-26590-1486739689-8.gif

Mind eljátszottunk már a gondolattal, hogy mégis mit tennénk akkor, ha nekünk kéne boldogulnunk az őserdőben. Habár viszonylag kevés esélye van annak, hogy egyik pillanatról a másikban a dél-amerikai esőerdőkben találjuk magunkat korlátozott mennyiségű élelem és nomád körülmények társaságában, mégis jó érzés tudni azt, hogy láttunk már ilyet, és ha nekik sikerült, talán nekünk is sikerülhetne.

Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen típusú műsorok rendkívül szigorú előkészületek és alapos odafigyelés mellett forognak, azonban mégis a felkészültség érzetét adják meg a nézők számára, amelytől úgy érezhetik magukat, hogy igenis urai lehetnének egy hasonlóan extrém helyzetnek.

Hajrá egyik, ne hagyd magad másik!

Ahogy a legtöbb műsor során, a túlélős műsorokban is mindenki megtalálja a kedvenc szereplőjét, akinek egy egész szezonon keresztül szurkolhat, hogy ő legyen az a szerencsés, aki a rengeteg megpróbáltatás után a csodás fődíjjal térhet haza a szeretteihez. Ez kialakít a nézőkben egyfajta kötődést, amely a már korábban említett kíváncsisággal vegyítve igazán erős „ragasztóként” tud működni.  

Festői környezet

Eldugott szigetek, érintetlen esőerdők, csodálatos vízpartok – ilyen és ehhez hasonló helyekre repítik el a versenyzőket a forgatások során, a nézők pedig csak ámulnak a varázslatos tájak láttán. Az ehhez hasonló TV-s formátumok egyik nagy előnye, hogy olyan gyönyörű és különleges helyeken járnak a szereplők, amelyekre személyesen valószínűleg nincs túl sok esélyünk eljutni. Így hát egy-egy ilyen műsor azoknak is érdekes lehet, akik alapvetően nem rajonganak a reality típusú programokért, hiszen a csodás természeti képek önmagukban elegendőek ahhoz, hogy lekössék az érdeklődőket.

Legsikeresebb túlélős műsorok

A Survivor sikere után – amely hazánkban is megélt néhány évadot – számos televíziós társaság fedezte fel a formátumban rejlő potenciált, és kicsit a saját szájízére formálva saját műsort gyártott belőle.

Exatlon – TV2

A Dominikai Köztársaságban játszódó sport reality igencsak népszerűnek bizonyult a nézők körében, hiszen idén már a második szériáját zárta a csatorna.

Az extrém ügyességi versennyel, idilli tengerparttal és izgalmakkal vegyített valóságshow szinte pontról pontra kipipált minden hozzávalót a „sport reality-recepten”, amelynek köszönhetően remek nézettségi eredményeket hozott a TV2 számára.

Celeb vagyok, ments ki innen! – RTL Klub

Az öt szérián keresztül futó reality műsor egy szinttel magasabbra emelte a tétet, mint társai: eddig ismeretlen, hétköznapi versenyzők helyett híres emberekkel, a TV-ből is ismert arcokkal vágott neki először Argentínának, majd a Dél-Afrikai Köztársaságnak. A különböző feladatok során élelemhez és különböző könnyítésekhez jutottak a játékosok, az egyes epizódok végén pedig a nézők dönthettek arról, hogy kinek kell feladnia a küzdelmet.

Ez a műsor némi előnnyel indult a korábban említettekhez képest, hiszen míg a másik kettő ismeretlen személyeket versenyeztet, így a nézőknek szükségük van némi időre, amíg kialakul az esetleges szimpátia egy-egy személy iránt, addig egy Falusi Mariannt vagy egy Szőke Andrást nem kellett senkinek sem bemutatni.

Csupasz túlélők – Discovery Channel

A Discovery Channel mindig is híres volt az extrém műsorairól, ez alól pedig a csatorna túlélős műsora sem kivétel. Nem elég, hogy a túlélőknek huszonegy napon keresztül élelem és víz nélkül kell boldogulniuk egy rendkívül szélsőséges időjárású helyen, de még ruha sem lehet náluk – ahogy a cím is remekül szemlélteti.

Az egyes epizódokban szereplő párok hamar megismerik egymást és a környezetüket, és rákényszerülnek arra, hogy megvitassák és próbára tegyék mindazt, amit a túlélési technikákról tudni vélnek.

oatteiw.gif

Forrás: https://i.imgur.com/oAtteiW.gif

Lost – Eltűntek: sorozat vagy túlélő show?

És most jöjjön egy félig kakukktojás: habár nem valóságshowról, hanem előre megírt forgatókönyvön alapuló produkcióról van szó, a Lost – Eltűntek című műsor mégsem volt mást tulajdonképpen, mint egy jól megrendezett túlélő show. A 121 részt megélt sorozatban a karakterek egy repülőgép-szerencsétlenség menekültjeiként kerültek a trópusi szigetre, ahol a karakterek életét követhettük nyomon. Még a kiszavazás élményével is találkozhattak a rajongók, csak itt ebben az esetben a készítők döntötték el, kinek jött el az a pillanat, hogy elhagyja a szigetet!

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr9415903086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása