Share-minator

Szokjunk le a tévé előtti evésről!

2021. február 10. - shareminator

Szoktál-e úgy vacsorázni, hogy egyik kezedben a villát fogod, a másikkal pedig a tv távirányítóját nyomkodod? A legtöbb ember számára a hosszú nap utáni legjobb és legegyszerűbb kikapcsolódási mód, ha leül a kanapéra és bekapcsolja tévét. Sajnos ez a szokás túlevéshez és végül hízáshoz vezethet, ezért érdemes leszokni róla. Mutatjuk, miért!

x.jpgForrás: quora.com

Rendben van, ha néha falatozunk a tévé előtt, de amikor ez ismétlődő mintává válik, vagy amikor az evés és a tévénézés kognitív módon összekapcsolódik, akkor ez egészségtelen szokássá válik" – mondja Susan Albers, a PsyD pszichológusa.

Ennivaló + TV= zavart étkezés

Ha a tévé – vagy a számítógép/okostelefon – előtt eszünk, akkor jó eséllyel inkább a képernyőre figyelünk, mint sem magára az étkezés folyamatára. Ennek következtében tudattalanul eszünk a készülékek előtt – tehát nem ízleljük meg ételt és nem éljük át az evés élményét, mert a tartalmak elvonják a figyelmünket.

Ez nem csak az ételt teszi kevésbé kielégítővé, de könnyebben elsiklunk az olyan jelzések mellet, mint például a telítettség érzése, amit a tányéron fogyó ennivaló látványa nyújt. Alapvető emberi ösztön, hogy vágyunk az evés élvezetére, ami egyébként boldogsághormon termelést is előidéz. Ez a hormon rendkívül jótékony hatással bír szervezetükre, tehát ezért is van szükségünk a teljes étkezés kínálta élményre.

A kutatások ezt az elképzelést is alátámasztják. Tanulmányokban kimutatták, hogy hajlamosak vagyunk többet enni, ha elterelődik a figyelmünk – mind a figyelemelterelés pillanatában, mind a nap későbbi szakaszában.

Dr. Albers úgy véli, hogy a tévénézés közbeni evés meghosszabbítja magát az étkezés hosszát is. "Ha a műsor, amit nézel egy órás, akkor folytathatod az evést akár az egész időtartam alatt." Minél hosszabb műsort nézünk, annál többet eszünk, ezért nem mindegy hát, hogy 20 perces sorozatot nézünk meg vacsora közben vagy egy komplett filmet.

Hogyan hagyjuk abba ezt a káros szokást?

Ha szeretnél nagyobb odafigyeléssel étkezni, kezdetnek jó, ha követed Dr. Albers tippjeit:

  1. Válasszuk el a két viselkedést: "Rendben van, ha falatozunk tévénézés közben, de tartsunk közben egy kis szünetet, és üljünk át az asztalhoz befejezni, majd térjünk vissza a tévéhez" - javasolja. A kutatások kimutatták, hogy az ételeinkre és az étkezésre való odafigyelés csökkentheti az elfogyasztott mennyiséget, ez pedig csökkentheti az éhséget és a későbbi nassolásra való hajlamot.
  2. Válasszunk okosan. Ha vágyunk valamire az esti órákban, válasszunk nem cukros vagy koffeinmentes nasit. A komplex szénhidrátok, például a teljes kiőrlésű kenyér, a gabonafélék vagy a teljes kiőrlésű keksz elősegíthetik az alvást.
  3. Állítsunk be korlátokat. Hasznos lehet előre gondolkodni és korlátokat szabni – mind a nassolás, mind pedig a tévénézés szempontjából. Például, hogy csak egy csésze pattogatott kukoricát eszünk meg (az egész zacskó helyett), és csak a műsor két epizódját nézzük meg (az egész új évad helyett). Ez megakadályozhatja az alvási ritmusunk megzavarását is. Akár egy vagy két órányi alvás hiánya felboríthatja a másnapi étvágyhormonokat, mondja Dr. Albers, ami miatt jobban kívánhatjuk a cukros és sós ételeket, valamint a túlevést.
  4. Hívjunk át egy barátot. "Néha hasznos lehet, ha más emberekkel közösen tévézünk, mert példásabban viselkedünk mások társaságában, mint egyedül" – mondja Dr. Albers. "Ilyenkor szintén hajlamosak vagyunk nagyobb odafigyeléssel enni, mint egyedül."

 

Vacsorázzunk együtt a családdal

„Az esti tévézés előtti közös vacsora segít elkerülni a nassolást, hiszen jóllakott érzéssel tölt el, így nem érzel majd késztetést arra, hogy mielőtt leülsz megnézni a kedvenc sorozatod, az éhség miatt hizlaló ételeket keresgélj a konyhaszekrényben. A közös vacsorák ugyanakkor alkalmat adnak arra is, hogy ápold a kapcsolatot szeretteiddel, beszélgess velük, ezáltal megfeledkezz a mindennapi problémáidról, oldva ezzel a stresszes hétköznapokat.”írja a wellandfitt.hu is a cikkében.

Az alvás, a stressz és az érzelmek sokfélesége is mind hozzájárulhatnak a túlevéshez, ezért ha nehezen tudunk uralkodni magunkon étkezés során, érdemes megfontolni, hogy akár más tényezők is közrejátszhatnak a folyamatban.

 

Felhasznált források:

https://health.clevelandclinic.org/put-down-that-remote-heres-why-we-overeat-in-front-of-the-tv-and-how-to-stop/

https://masszazscetli.blog.hu/2018/03/04/tv-elott-eves-karos-hatasai

https://wellandfit.hu/dieta/2015-04/ezert-mondj-le-a-tv-elotti-nassolasrol/

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr7616422578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása