Share-minator

„A legnehezebb az, amikor rájössz, hogy nincsenek ott az embereid és nincs hírneved” – Glenn Stearns beszámol a Milliárdos álruhában forgatásán szerezett élményeiről

2021. február 12. - shareminator

Az önerőből lett milliárdos üzletember, Glenn Stearns a Milliárdos álruhában című műsor második évadával január 31-én vasárnap este 20 órakor visszatért a Discovery Channel-re. Glenn ötletétől vezérelve három újabb milliárdos vállalta a kihívást, hogy utánajárjon, egy 100 dollárossal a zsebében, kilencven nap leforgása alatt létre tud-e hozni egy millió dollárt érő vállalkozást a Covid-19 által sújtott amerikai piacon. Glenn már nagyon várta, hogy visszatérjen a képernyőre és újabb feledhetetlen pillanatokat okozzon a nézőknek.

gl.jpgForrás: imdb.com

Mi inspirált téged és mit gondolsz, mi inspirálta a második évad milliárdosait arra, hogy mindent hátrahagyva újra a ranglétra aljáról induljanak?

Glenn Stearns: Azt hiszem, sok sikeres ember csodálkozik el azon, hogy vajon véletlen szerencsén múlott-e a sikere, vagy tényleg ő csinálja ennyire jól? Van egy olyan problémám, ami mindig is megvolt, miszerint, ha elkezdek gondolkodni azon, hogy talán igenis jó vagyok abban, amit csinálok, elkezd egyfajta arrogancia úrrá lenni rajtam – és ezt az érzést nem szeretem. Fontosnak tartom az alázatosságot. Szeretem azt gondolni, hogy a szerencséhez szükség van arra, hogy nagyszerű emberek vegyenek minket körül, akik nagyszerűvé tehetnek minket is.  Aztán hébe-hóba megint elkap az érzés, hogy talán mégis különleges vagyok – ez milyen szörnyű már? Éppen ezért ki akartam próbálni magam. Oké, dobjunk el mindent és lássuk valóban szerencsém volt-e, és ha igen, hol van az a szerencse? Jó alkalom volt ez arra, hogy ismét sérülékennyé váljak, tapasztalatlan legyek, és kiderüljön, valóban megvan-e minden, amire szükség lehet ahhoz, hogy belemerüljek. Szerintem ez nagyon hasonlít azokhoz az emberekhez, akik a legmagasabb hegyeket akarják megmászni, nem igaz? Szerettem volna kipróbálni magam és megnézni, milyen fából is faragtak valójában. Egy vállalkozó számára ez az Everest tesztje: csak odaveted magad egy egész világ elé, és kiderül, megbuksz-e vagy sikerül-e.

Konkrétan mit volt a legnehezebb számodra hátrahagyni? És az új versenyzőknek mit lesz a legnehezebb, és mit fognak a leginkább hiányolni szerinted?

G.S.: A legnehezebb az, amikor rájössz, hogy nincsenek ott az embereid és nincs hírneved. Amikor belépek egy szobába, általában az emberek már ismerik az eddigi teljesítményeimet az üzleti életben. Egyfajta elvárással állnak hozzám, és ez alapján folynak tovább a dolgok. Ha nincs tapasztalatod, és egy hétköznapi ember vagy, akkor nincsenek nyitva előtted az ajtók. Ez visszarepít a tapasztalatlan fiatal koromba, amikor az emberek még nem figyeltek rám eléggé, nem szánták rám az idejüket. Ez nagyon megalázó tud lenni, de kijózanít a gondolat, hogy: „Hű, a hétköznapi embereknek így kell csinálniuk a dolgokat. Számukra nincs minden ajtó nyitva.” Érdekes újra visszakerülni oda, ahonnan kiindultál. 

Az egyik nagy kihívás, amellyel ezek az új milliárdosok szembesülnek, és amellyel neked az első sorozatban nem kellett, hogy egy világjárvány közepén fognak bele egy vállalkozás felépítésébe. Mit gondolsz, ez milyen nehézségi szintekkel jár?

G.S.: A Milliárdos álruhában – Visszatérés műsora hat másik vállalkozásnak nyújtott segítséget, ez pedig egy másfajta lehetőség. Az emberek többsége elakadt, és próbálják kitalálni, hogyan tovább azokkal a vállalkozásokkal, amelyekkel 10, 20 vagy 30 éve ugyanazt csinálják. De el kell tudni vonatkoztatni ettől, és más nézőpontból megközelíteni a problémát. Például ha az éttermed menüsora minden este 50 vendéget ültet az asztalokhoz, akkor miért ne juttatnád el az ételeidet további 500 emberhez? Összesen annyi a különbség, hogy kiszállítod, szemben azzal, hogy pincérrel küldöd ki az ételt. Ez a lépés akár tízszeresére is megnövelheti a vállalkozásod bevételét. Ez pusztán a szemlélet és a gondolkodás megváltoztatásának kérdése, és akkor még sikeresebb lehetsz. Tehát szerintem ez nem plusz vagy mínusz, csak egyfajta változás, amihez alkalmazkodni kell.

Mi volt számodra a legnagyobb meglepetés a Milliárdos álruhában második évadának forgatása során?

G.S.: Azt hiszem, az lepett meg a legjobban, hogy a három teljesen különböző ember, akik ugyanazt csinálják, teljesen eltérően reagál a stresszre, és teljesen eltérő megoldásokra is jut. Ez meglepő is, meg nem is, hiszen mindenki másként kezeli a dolgokat, és szerintem pont ez a lenyűgöző a műsorban. Ami viszont nem lepett meg, hogy a nők milyen kemények. A saját cégem elnöki posztját is betöltötte már nő, sőt, a jelzálogbankom vezére jelenleg is egy nő. Szóval pontosan tudom, milyen szívósak tudnak lenni, miközben rugalmasak és erősek. Izgalmas volt nézni, hogy kiállnak a világ elé. Nagyon szerettem, amit eddig láttam.

2020 egészen más év volt a világon mindenki számára. Hogyan befolyásolta a járvány a saját vállalkozásodat és magánéletedet?

G.S.: Hat évvel ezelőtt eladtam a Blackstone-nak a pénzügyi szolgáltatásokkal és a banki tevékenységekkel foglalkozó fő üzleti tevékenységemet. Nos, ezt a vállalkozást most újraindítottam és megnyitottam egy 30 000 négyzetméteres irodaterületet áprilisban. A nyitás napja pontosan akkor volt, amikor a kormányzónk bejelentette a nem alapvető vállalkozások bezárását. Fel kellett találnom magam egy teljesen új világban, tehát egy olyan szituációban építünk üzletet, ahol az emberek fizikailag nem járnak be dolgozni. Az elmúlt fél évben majdnem 300 embert vettem fel, és mindegyiküket otthonról kellett kiképeznem. Mindenki folyton Zoom hívásban van, kiszállítjuk a számítógépüket az otthonukba, és onnan dolgoznak. A világ megváltozott, és mi alkalmazkodtunk hozzá, amilyen gyorsan csak tudtunk. Fel kellett építenünk a céget, meg kellett csinálnunk a szoftvert és az összes olyan dolgot, amely az újranyitáshoz szükséges volt. Körülbelül hat hónapig tartott, mire eljutottunk arra a pontra, hogy ismét megnyissunk kapuinkat az ügyfelek előtt. Aztán amikor megnyitotttunk, az első három hónapban ugyannyit dolgoztunk, mint amennyit utoljára 15 évbe telt elérünk, és mindezt a pandémia közepén. Szóval nagyon elégedett vagyok azzal, hogy mennyi mindent eltudtunk végezni otthonról, egy teljesen más üzleti világban. De ez összefügg azzal is, hogy 30 éves tapasztalattal rendelkezem, és olyan emberekkel veszem körül magam, akikkel 20 vagy 25 évig dolgoztam együtt.

 

A Milliárdos álruhában újabb része minden vasárnap este 20 órától látható a Discovery Channel műsorán.

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr2416424756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása