Share-minator

Sorozatajánló: Peaky Blinders – Birmingham bandája

2021. január 29. - shareminator

Kifogytál a jó sorozatokból? Nem tudod, mit kellene nézni? Ha imádod az igazi rosszfiús, bűnügyi gengszterfilmeket, akkor ez az ajánló neked szól! A 2013 óta futó igen nagy népszerűségnek örvendő BBC tévésorozat összes eddigi évada megtekinthető a Netflixen.

peakk3.jpgArthur, John, és Tommy  Shelby

Forrás: birminghammail.co.uk

A Peaky Blinders, vagy magyar címén Birmingham bandája egy brit történelmi bűnügyi drámasorozat, amely a zseniális Steven Knight remekműve. Az első évada 2013-ban debütált, amelyet még 4 másik követett és a nem régiben közzétett bejelentés szerint a soron következő 6. évaddal fog lezárulni a Shelby testvérek története. A forgatást ezekben a hetekben kezdték el, így a képernyőkön valószínűleg csak egy év múlva láthatjuk újból.

A széria alapját egy 1890-es évekbeli birminghami „penge sapkás” bűnbanda inspirálta, akik a tányérsapkájuk ellenzőjébe pengéket varrtak fegyver gyanánt. Ez a tény ihlette meg Knight-ot, akinek a koncepciójából született meg Arthur, Thomas és John Shelby karaktere. Az első évad 1919-ben indul, és az első világháború borzalmaiból felépülni próbáló Shelby fivérek és családjuk ügyes-bajos tevékenységét követhetjük nyomon. 

Minden évad hat, nagyjából egyórás epizódból áll, és minden szezonban egyre magasabb bűnözői körökbe sikerül feltornáznia magukat a penge sapkásoknak, ahol egyre nagyobb lesz a tét is, ezzel pedig egyre lejjebb és lejjebb süllyednek a bűn sötét bugyraiban. Az adott évad tetőpontját általában az utolsó két rész tartalmazza, ezzel is fokozva a nézőben az elképesztően izgalmas és fordulatos történet hangulatát. A hihetetlenül jó forgatókönyv és párbeszédek mellett nem szabad elmennünk a színészek teljesítménye mellett sem, akik az akkori kornak megfelelő birminghami (Brummie) akcentussal beszélnek. A show készítői ugyanis nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a színészek beszédterapeuták segítségével elsajátítsák a dialektusokat. Éppen ezért azt tanácsoljuk, ha lehetőségünk adódik rá, inkább magyar felirattal nézzük végig a sorozatot. A beszéd mellett érdemes megfigyelni még a színészek kosztümjeit is, amelyek szintén korhű ábrázolást mutatnak.

A főszereplő Tommy Shelby karakterét Cillian Murphy alakítja, akit ismerhetünk például Christopher Nolan Batman trilógiájából, ahol az őrült Dr. Johnatan Crane-t vagyis Scarecrow szerepét hozta. A sorozatban felbukkan még Tom Hardy (Eredet, Batman: Felemelkedés), az Oscar-díjas Adrian Bordy (A zongorista), Anya Taylor-Joy (Vezércsel, Emma) és Sam Claflin (Éhezők Viadala, Love, Rosie) is.

2_3.jpgTom Hardy és az Arthur Shelby karakterét játszó Paul Anderson

Forrás: wallpapercave.com

3_2.jpgAnya Taylor-Joy

Forrás:popbuzz.com

4_1.jpgAdrian Bordy

Forrás: radiotimes.com

Kiemelendő még a sorozat zenéje, amely megkerülhetetlen eleme a történet esszenciájának. A jelenetekkel tökéletes összhangban lévő zenei aláfestés még jobban elvarázsolja a nézőt a Shelby család mindennapjaiba. A széria főcímdalát az ikonikus Nick Cave & The Bad Seeds énekli, akiknek számos zenéje feltűnik még az epizódok során. Olyan nagyágyúkat is gyakran hallhatunk, mint a The White Stripes, Royal Blood, Arctic Monkeys, PJ Harvey vagy Radiohead. A sorozatban felcsendülő összes dalt megtalálhatjuk a Spotify lejátszási listáján.

Reméljük, ezzel a kis kedvcsináló cikkel sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet. A Birmingham bandája összes epizódját elérheted a Netflix kínálatában. Megtekintését eredeti nyelven, magyar felirattal ajánljuk.

Felhasznált források:

 

https://www.bcheights.com/2019/10/06/peaky-blinders-season-five/

https://wallpapercave.com/alfie-solomons-wallpapers

https://www.popbuzz.com/tv-film/features/anya-taylor-joy/peaky-blinders-gina-actress/

https://www.radiotimes.com/tv/drama/2018-04-27/peaky-blinders-series-4-adrien-brody/

https://www.nme.com/blogs/tv-blogs/peaky-blinders-season-6-release-date-trailer-plot-details-2538868

https://peakyblinders.tv/exclusive/the-music-of-peaky-blinders/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Birmingham_band%C3%A1ja

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-55711552

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr9616408142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása