Share-minator

75 éves a zseniális David Lynch

2021. január 21. - shareminator

Talán nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné a nevét: korunk egyik legnagyobb filmrendezője és producere, David Lynch 75 évvel ezelőtt, 1946. január 20-án látta meg az amerikai Montana állambeli Missoula-ban a napvilágot. Ezen évforduló alkalmából szemezgettünk néhány alkotása közül.

1.jpgForrás: pleasurephoto.wordpress.com

A legendás alkotó karrierje nem a klasszikus értelemben vett filmes iskolapadból indult. Fiatalon festőnek, képzőművésznek készült, és akik figyelemmel kísérték eddigi munkásságát tudják, hogy a mester nem csupán a filmes szakmában tevékenykedik. Középiskola után a bostoni School of the Museum of Fine Arts-on tanult. A későbbiekben pedig a rendezés mellett ugyanúgy folytatta festői munkásságát, sőt könyveket írt és a zene világában is otthonosan mozog, ráadásul bő két évvel ezelőtt látogatott el hozzánk egy fotókiállítása, amelyet a Műcsarnokban tekinthettek meg az érdeklődők.

Radírfej (1977)

2_1.jpgForrás: imdb.com

Az első nagyjátékfilmjét, a Radírfejet - amely nagyjából 5 éven át készült - 1977-ben mutatták be. A groteszk fekete-fehér horrort Lynch apává válásához kötődő félelme inspirálta. A film megjelenését követően felfigyelt rá Mel Brooks producer és rendező, akinek pártfogásának köszönhetően 1980-ban bemutatták Az elefántember című mozit, ezzel Lynch rögtön két Oscar-díj jelölést tudhatott magáénak: a legjobb rendező, és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. A film főszerepeiben Anthony Hopkins és John Hurt látható, és további hat kategóriában kapott jelölést.

3.jpgForrás: sfilm.hu

Az elefántember sikerét követően a rendező szinte berobbant a köztudatba, amit mi sem bizonyít jobban, hogy George Lucas felkérte őt A Jedi visszatér rendezésére. David Lynch azonban elutasította a lehetőséget a Dűne című sci-fi miatt. A Frank Herbert regényéből készült film Kyle MacLachan és Sting főszereplésével meglehetősen negatív fogadtatásban részesült, amely anyagilag szintén bukta lett. A Dűne remake-je egyébként idén októberben érkezik a mozikba, Denis Villeneuve rendezésében – reméljük, nagyobb sikerrel, mint elődje. A magyar nyelvű előzetest itt nézheted meg.

4.jpgForrás: vulture.com

A következő Oscar-díj jelölését az 1986-os Kék bársony moziért kapta. Ebben a filmben láthatjuk először Lynch későbbi alkotásaira is olyannyira jellemző kézjegyeket, és szintén itt mutatkozik meg először a bűnügyi stílus összefonódása a bizarr, szürreális atmoszférával és szövevényes cselekménnyel. A filmet a rendező egyik legjobbjaként tartják számon.

5.jpgForrás: port.hu

Néhány évvel később, 1990-ben érkezett meg a Veszett világ, és a két évados Twin Peaks című sorozata, amivel Lynch végképp a popkultúra ikonjává vált. A film megkapta a Cannes-i Arany Pálmát, míg a széria óriási sikersorozattá nőtte ki magát és a tévé történelem egyik legnagyobb hatású sorozata lett. A 2017-ben érkező folytatás azonban vegyes kritikákat kapott a nézőktől és a kritikusoktól egyaránt.

6.jpgForrás: pinterest.com

A 2001-ben bemutatott Mulholland Drive – A sötétség útja újabb sikert hozott számára: Oscar-jelölést kapott ismét a legjobb rendező kategóriában, és Cannes-ban megnyerte a szintén ezért a kategóriáért járó díjat. A Mulholland Drive utolsó félórája pedig sokak számára máig a filmtörténet egyik legnagyobb talánya. Úttörő munkásságát a 2006-os velencei filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

 

7.jpgForrás: pinterest.com 

A 2001-ben bemutatott Mulholland Drive – A sötétség útja újabb sikert hozott számára: Oscar-jelölést kapott ismét a legjobb rendező kategóriában, és Cannes-ban megnyerte a szintén ezért a kategóriáért járó díjat. A Mulholland Drive utolsó félórája pedig sokak számára máig a filmtörténet egyik legnagyobb talánya. Úttörő munkásságát a 2006-os velencei filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

A legfrissebb hírek szerint Lynch jelenleg egy Unrecorded Night című netflixes sorozaton munkálkodik, amelyet várhatóan idén májusban kezdenek el forgatni. Január 20-tól pedig elérhető Mit tett Jack? című 17 perces rövid film komédiája, szintén a Netflixen.

8.jpgForrás: imdb.com

 Felhasznált források:

https://hvg.hu/kultura/20210120_David_Lynch_amerikai_filmrendezo_75_eves

https://papageno.hu/intermezzo/2019/03/david-lynch-imadom-a-szurrealistakat/

https://pleasurephoto.wordpress.com/category/david-lynch/

https://hu.wikipedia.org/wiki/David_Lynch

http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=1513

https://hvg.hu/kultura/20160603_Az_amerikai_remalom__David_Lynch_portreja

https://papageno.hu/intermezzo/2019/03/david-lynch-imadom-a-szurrealistakat/

https://24.hu/kultura/2019/03/01/david-lynch-kiallitas-fotokiallitas-mucsarnok/

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr9416398580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása