Share-minator

A Magyar Televízió legismertebb alakjai – avagy a leghíresebb televíziós személyiségek a múltból

2020. november 06. - shareminator

1997 ősze előtt, vagyis a kereskedelmi csatornák megjelenése előtt is volt már mit nézni itthon is a televízióban. A fiatalok számára valószínűleg nem mond sokat Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter és Varga József neve, de az idősebb korosztály képviselői a felsorolás hallatán biztosan emlékeznek a Magyar Televízió legendás bemondóira. Legújabb blogbejegyzésünkben a magyar közszolgálati televíziózás történetének legismertebb műsorvezetőit vesszük górcső alá és azt, hogyan fonódott össze nevük az általuk vezetett műsorokkal.

tevebemondok_fortepan_56545.jpg

Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter és Varga József (1967)

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/T%C3%A9v%C3%A9bemond%C3%B3k_fortepan_56545.jpg

A magyar televíziózás története 1954. január 20-án kezdődött az M1, Magyarország első televízióadója kísérleti adásainak beindulásával, majd 1957. május 1-jén hivatalosan is kezdetét vette a Magyar Rádió és Televízió műsoradása.

A Magyar Televízió emlékezetes műsorai és műsorvezetői

Delta és Kudlik Júlia

A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora. A Magyar Televízió negyedik tudományos műsora volt, ez is befolyásolhatta azt, hogy a Delta nevet kapta, mely a görög ábécé negyedik betűje. 1964. január 31-én adták le az első részét és a műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, amely a „nyugati világ" tudományos eredményeit, újdonságait is ismertette. A Deltát 1965-től 1996-ig a műsorral szinte azonosított Kudlik Júlia vezette, és a program pályafutás során legfrissebb tudományos eredményekről és az új technikai vívmányokról tájékoztatta a nézőket. 

Öveges professzor: Legkedvesebb kísérleteim és Öveges József

Öveges József a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, a műsor a professzor legkedvesebb kísérleteit mutatja be, többek között a legendássá vált HEKI a rezonancia-kutya, a Szikrázó szék, a Ruhacsipesz és űrrakéta, vagy akár A csavart labda titka is a műsor hozománya. Előadásmódja kuriózumnak számított, szórakoztatóan, érthetően mutatta és magyarázta el a fizikát és annak törvényszerűségeit a nézőknek. Öveges József a papi pályát feladva népszerű tévéműsorainak köszönhetően fizikusként ismerte meg a közönség, és az egész ország tanítója lett.

TV torna Bérczi József és Müller Kati családja az egész országot megtornáztatta esténként

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel" − így kezdődött a Tévétorna című ötperces sportműsor 1975 márciusában a Magyar Televízióban, amely rövidesen óriási népszerűségre tett szert a nézők körében. Müller Katalin műsorvezető párja Bérczi István volt a Tévétornában. A népszerű sportműsorban ők mutatták be a különféle tornagyakorlatokat. Müller Kati szép sikereket ért el a hatvanas években megrendezett olimpiákon: 1960-ban hetedik helyezett lett csapatban, 1964-ben és 1968-ban pedig ötödikként végzett. Bérczi István tornászként szintén komoly eredményeket ért el.

Kapcsoltam és Rózsa György

1979-ben indult hazánk első telefonálós vetélkedője, a Kapcsoltam. Az ország egy emberként izgult, hogy a játékos rájön-e a logikai és műveltségi kérdések helyes válaszaira. A műsor Vitray Tamás vezetésével debütált, de az első adások után Rózsa György került a helyére. A Magyar Televízió merész húzása bejött, hiszen az ország pillanatok alatt megszerette a sokat mosolygó és sok pohár vizet ivó Rózsa Gyurit.

Szeszélyes évszakok és Antal Imre

A Szeszélyes évszakok 1981. március 7. és 2004. december 31. között sugárzott, a magyar kabarétörténelem egyik legjelentősebb televíziós sorozata és a köztévé egyik leghosszabban futó műsora volt: összesen 193 epizódot ért meg. 2006-ban az RTL Klubon egy rövid időre újra indult Szeszélyes címmel, de ez már nem lett olyan népszerű. A műsor összeforrt Antal Imrével, aki évtizedeken át a műsor emblematikus vezetője volt.

Önök kérték! és Bényi Ildikó

A népszerű kívánságműsor már 50 éve áll rendületlenül a nézők kéréseinek szolgálatában. A műsorban a mai slágerek mellett számos olyan kabarérészlettel, dallal, prózai művel találkozhatnak a nézők, melyek mára televízió-történeti jelentőségűek. Az Önök kérték! nagy sikerű kívánságműsornak 1997 óta műsorvezetője, az adás védjegyévé vált Bényi Ildikó. 

480816-00005400.jpg

Forrás: https://image.nava.hu/Broadcast/2007/08/23/480816/480816-00005400.jpg 

Ablak és Déri János

Az Ablak a Magyar Televízió egykori népszerű közéleti szolgáltató műsora. Közel két évtizeden keresztül ültette nézők millióit a tévékészülékek elé. 1981. január 23-án indult a műsor és eleinte minden második, 1986-tól pedig minden pénteken jelentkezett. Déri János halála (1992), illetve a pótolhatatlan szakembergárda egyre nagyobb hiánya végleg megpecsételte az Ablak sorsát.

Gálvölgyi Show és Gálvölgyi János

A Gálvölgyi Show korábban a Magyar Televízió, majd az RTL Klub paródiaműsora volt. 1987 szilveszterén, a Szeszélyes évszakok stábjával kezdte sugározni a MTV, majd 1998 szilveszterén átkerült az RTL Klubra. 2010 végéig megszakítás nélkül, minden hónapban futott. A paródiaműsor tematikájára jellemző a különböző televíziós műsorok, reklámok, a mindennapi életben előforduló fonákságok kigúnyolása, viccessé tétele. Írója, főszereplője és műsorvezetője Gálvölgyi János színész, aki minden adásban híres komikusok, színészek mellékszereplésével nevettette meg a nézőket. A műsor ikonikussá lett visszatérő jelenete a „Gyúrunk, vazze?”.

Csak ülök és mesélek, Terefere, Telesport és még sorolhatnánk azokat a műsorokat, amelyek összeforrtak Vitray Tamás nevével

Vitray Tamás vitathatatlanul a magyar tévétörténet egyik legismertebb és legelismertebb alakja. Számos könyv szerzője és tévéműsor házigazdája, sportriporter, újságíró, főszerkesztő. Első televíziós szereplésére 1958. augusztus 5-én került sor, amikor angoltudása miatt felkérték amerikai atlétákkal való interjú készítésére. Televíziós karrierjének kezdetén riporterként különböző sporteseményekről tudósított és a Telesport műsorvezetője volt. A legendás tévés nemcsak sportriporterként, hanem szinte minden televíziós műfajban kipróbálta magát hosszú pályafutása során és szinte mindegyikben sikerült klasszikust alakítania.  

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr1916276060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.11.08. 07:56:02

Szeszelyes evszakok es Delta.
Ezt a kettot leszamitva mar akkor is csak osztrak tevet neztem, hacsak a csalad tobbi tagja ram nem kenyszeritette a focimeccseit... (0-11 eves koromig, aztan utana jottek a muholdas adasok...)

Bérgyilkos Bohóc 2020.11.08. 12:47:53

Vágó István, Egri János, Juhász Előd, Dévényi Tibor... ?

kakukkboy 2020.11.08. 13:40:26

Mai szórakoztató-ismeretterjesztő-kvíz műsorok, tévés személyiségek?

shareminator · share-minator.blog.hu 2020.11.09. 10:00:20

@Bérgyilkos Bohóc: Természetesen a lista bőven folytatható. Az általad említett nevek egyaránt szerepelhettek volna a bejegyzésben, hiszen elért érdemeik alapján ők is sokat tettek a magyar televíziózásért. Mindenki találna olyan neves tévés személyt, aki a saját listáján helyet kapott volna még. Ez egy szubjektív lista, amelyből az említett nevek most kimaradtak, de ez nem csorbítja elért eredményeiket.

shareminator · share-minator.blog.hu 2020.11.09. 10:03:48

@kakukkboy: Ha visszatekersz a blogon számos olyan bejegyzést olvashatsz, ami a mai szórakoztató showműsorokról szól.
süti beállítások módosítása