A Discovery Channel hazai gyártású sorozatának, a Made in Gyetván Csabával új évadának november 29-i epizódjában a stáb a sorozat indulása óta most először külföldi helyszínre is ellátogat. A hétfő este 21 órakor látható részben többek között az egyik legnagyobb francia champagne-ház titkaiba kapnak exkluzív betekintést a nézők, illetve az üvegházi növények termesztésének mikéntjét is megtudhatják.
Forrás: Discovery
Champagne
A pezsgő bor – vagy Champagne – egy különös véletlen műve, ami mára a pompa szimbólumává vált. Francia borkészítők jöttek rá, hogy hogyan lehet egy második fermentációt előidézni a borban palackozás után, létrehozva a pezsgő karakteres pezsgését, azaz szénsavasságát. Az angliai üvegfújók is kivették a részüket a pezsgő sikerhez vezető útjában, ugyanis az üvegek gyakran nem bírtak a pezsgő okozta túlnyomással, és szétrobbantak az erős angol palackok előtt – így nem csoda, hogy ekkoriban vasálarcot viseltek a pezsgőmunkások a szétrobbanó üvegek miatt.
Forrás: Discovery
Champagne: ünnepek, luxus, francia királyok, tradíciók, borkészítés. A Made in csapata az egyik legnagyobb francia champagne-házhoz látogat el, hogy megfejtsék a champagne titkát. A Discovery nézői bepillanthatnak a tradicionális és modern technológia találkozásába, ahol hagyományos módszerekkel készül évi hatmillió palack pezsgő, ám mindez a modern technológiák és gépesítés nélkül elképzelhetetlen volna.
„A Champagne ház látogatása során megtekinthettük a kastély öreg pincéjét, és belevéshettük a Discovery nevét egy falba, a többi nemzetközi stáb neve mellé, akik korábban ott forgattak. Nagyon felemelő érzés volt a hatalmas produkciók mellett látni magunkat” – mondta Gyetván Csaba, a Made in műsorvezetője.
Üvegházi növények
Az üvegház lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő időben termeljünk mezőgazdasági terményeket. A módszert már az ókori rómaiak is ismerték – télen meleg vízzel öntözték a rózsákat, hogy tavasszal hamarabb kezdjenek virágozni, de uborkát is termeltek olyan üvegházakban, melyek lényegüket tekintve megegyeztek a mai üvegházakkal.
Forrás: Discovery
Ugyanakkor, ahogy növekszik az emberiség létszáma, úgy csökken a megművelhető földterület is, amelyhez egyaránt hozzájárul a klímaválság következtében kialakuló elsivatagosodás. A mezőgazdaságban épp ezért már jó pár éve használnak olyan innovatív, ám kevéssé ismert megoldásokat, mint az üvegházakat és talajt helyettesítő kókuszpaplan. Ebben a részben Csaba és a Made in stábja Szentesre látogatnak, a lecsó városába, ahol kiderül, hogyan is terem manapság a paprika és a paradicsom.
Forrás: Discovery