Share-minator

2021-ben is folytatódhat a streaming szolgáltatók térhódítása

2021. január 06. - shareminator

A tavalyi év kétségkívül jelentős változásokat hozott a TV nézési szokások terén. A mozik bezárásának és a karanténnak eredményeként soha nem látott mértékben nőtt meg a különböző streaming és TV szolgáltatók elérése, aminek köszönhetően fiatalok milliói ültek le ismét a képernyők elé. A felbolydult világ ráadásul alaposan átírta a film forgalmazó óriások 2021-es premierjeit is, akiknek egy része, például a Warner Bros., átviszi a különböző online platformokra az idei filmjeinek bemutatóit, hogy így próbálja megmenteni a nézettséget. De mitől lettek ennyire sikeresek a streaming szolgáltatók? És milyen kínálatból választhatunk itthon? Többek között ezeknek a kérdéseknek is megpróbáltunk utánajárni.

Mit nevezünk streaming szolgáltatásnak?

A streaming vagy VOD (video on demand) online videotékát jelent, amely egy meghatározott havi díj ellenében korlátlan mennyiségű filmet, sorozatot biztosít az előfizetői számára reklámok nélkül, gyakorlatilag bármilyen számítógépes vagy okoseszközön. Kényelmesen és praktikusan bármikor megállíthatjuk, visszanézhetjük, letölthetjük – akár a szobabiciklin tekerés közben is, sőt még a gyerekeknek is létrehozhatunk saját felhasználói fiókot, ahol megtalálhatják kedvenc meséiket. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több szolgáltatóval találkozhatunk Magyarországon is, ahol a piacvezető jelenleg az HBO GO, de a külföldön hatalmas népszerűségnek örvendő Netflix is egyre többeket csábít tartalomfogyasztásra. Ezeket a platformokat egy tavalyi felmérés szerint a magyar tévénézők több, mint negyede használja, míg a 40 év alattiak esetében ez a szám a 40 százalék körül mozog.

s.jpgForrás: 24.hu

HBO GO

2017. novembere óta hazánkban is elérhető az HBO televíziós előfizetéstől független szolgáltatása. A nagyjából 1200 filmet és sorozatot kínáló platform rendelkezik jelenleg a legtöbb előfizetővel az országban. Sikerének egyik kulcsa, hogy a felhasználói felülete, amelyen keresztül bejelentkezünk, magyar nyelvű és szinte minden tartalomhoz biztosítanak magyar szinkront vagy feliratot. Ez egy nagyon fontos szempont egy olyan országban, ahol a mai napig meghatározó szerepe és hagyománya van a szinkronnak.

A 2021-es év változást hoz a szolgáltató számára is, hiszen nem rég jelentették be, hogy idén valamikor nálunk is elindul az HBO Max, amely az HBO GO helyébe lép majd. Érdekesség, hogy a már fent említett Warner Bros. a filmpremierekkel egyszerre elérhetővé teszi itthon is az adott filmet egy hónapra.Így például otthonunk kényelmében élvezhetjük majd a Dannis Villeneuve rendezte Dűne-t vagy a Mátrix 4-et.

d.jpgForrás: nytimes.com

Hogyan érhető el és mennyibe kerül?

Az HBO GO-t bárhol, bármikor elérhetjük számítógépről, laptopról, tabletről vagy a legtöbb Smart TV applikáció kínálatában is megtalálhatjuk, de nem utolsó sorban okostelefonunkra is letölthető az alkalmazás. A regisztráció után az első 30 nap ingyenes, majd ezt követően havidíj ellenében full HD felbontásban és egyszerre két képernyőn élvezhetjük a tartalmakat.

2020 Toplista

A tavalyi év legnézettebb sorozata a Westworld 3. évada lett, míg az ezüstérmes Ridley Scott  A farkas gyermekei című alkotása lett, a harmadik helyen pedig a Stephen King regénye alapján készült A kívülálló zárt.

w.jpgForrás: spoilertv.com

A filmes toplista első helyét a DC szuperhős univerzumának filmje, az Aquaman foglalta el, ezt követi a Tarantino rendezte Volt egyszer egy... Hollywood, majd harmadikként Chris Hemsworth és Thessa Thompson párosa a MIB – Sötét zsaruk a Föld körül-lel.

A szórakoztató filmeken és a sorozatokon kívül persze találhatunk még számtalan kiváló dokumentumfilmet, sorozatot, valamint rengeteg gyerekeknek szóló tartalmat is. Ezeknek a toplistáját IDE kattintva nézheted meg. 

Netflix

A Netflix a világ összesen 190 országában van jelen és több mint 195 millió előfizetővel rendelkezik, ebből 200 000 körüli magyar felhasználóval. Ezekkel a számokkal abszolút piacvezetőnek számít a kategóriában. Bár a szolgáltatás 2016 januárja óta elérhető nálunk, a magyar nyelvű szinkronokra és feliratokra egészen 2019 októberéig kellett várnunk. Az HBO-hoz hasonlóan, a regisztráció után az első 30 napot szintén ingyenes élvezhetjük, ám ezután összesen 3 féle előfizetői csomag és nagyjából 5300 különböző film és sorozat közül választhatunk. Természetesen itt is külön böngészhetünk a gyerekeknek szóló felhasználói fülön.

2020 Toplista

A filmek közül a legtöbb megtekintést a 365 nap című romantikus dráma kapta, amelyet bár rengeteg negatív kritika ért, mégis sokak érdeklődését keltette fel – ki tudja, talán pont ezért. A második helyet a Harry Potter rajongók húzták be, a varázsvilág első filmjével, a Harry Potter és a Bölcsek kövével, hiszen 2020 pont az az év volt, amikor mindannyiunknak jól esett egy kis gyermeki varázslat. Őket követi Adam Sandler és Jennifer Anniston főszereplésével a Gyagyás gyilkosság vígjáték, amely a maga egyszerűségével kitűnő esti szórakozást jelent akár az egész család számára.

A sorozat lista első helyén toronymagasan végzett a spanyol bankrablók hajszáját bemutató, A nagy pénzrablás 4. évada. Az ezüstérmet a szuperképességekkel megáldott csapat birtokolja, Az Esernyő Akadémia második évadával, bronzérmet pedig az óriási sikernek örvendő sakk dráma, a Vezércsel tudhatja magáénak.

A Netflix listájának további helyezettjeit IDE kattintva tudod megnézni.

Apple TV, Amazon Prime Video, Filmio

A fent említett listavezető platformokon túl elérhetőek még egyelőre kevésbé ismert szolgáltatók is.  Az Apple TV és az Amazon Prime Video hátránya, hogy jóval kevesebb magyar nyelvű vagy magyar feliratos tartalom közül választhatunk, hiszen az elsődleges profiljuk nem a streaming szolgáltatás.

A magyarországi Nemzeti filmintézet tavaly novemberben elindította Filmio nevű online video tárát, ahol a klasszikusoktól kezdve napjaink sikerfilmjeit is megtekinthetjük. A kínálatot folyamatosan frissítik, így biztosan mindig megtalálhatjuk a kedvünkre valót.

f.pngForrás: Filmio.hu

Felhasznált források:

https://fmc.hu/2020/11/20/netflix-hbo-go-filmio-kabelteve-mit-nezzunk-a-hosszu-szurke-esteken/

https://www.musoron.hu/2020/12/15/ezeket-neztetek-a-legtobben-az-hbo-go-n-2020-ban/

https://www.nytimes.com/2020/12/03/business/media/warner-brothers-movies-hbo-max.html

https://bbj.hu/business/startups/competition/netflix-enters-hungarian-market

https://help.netflix.com/hu/node/24926

https://24.hu/tech/2020/08/13/samsung-tevezes-streaming-netflix-hbo-go-felmeres/

https://netflixhu.prezly.com/a-netflixszel-nevettunk-es-sirtunk-iden

https://www.pcguru.hu/hirek/jovore-mar-mi-is-nezhetjuk-az-hbo-maxot/59222

https://fmc.hu/2020/11/20/netflix-hbo-go-filmio-kabelteve-mit-nezzunk-a-hosszu-szurke-esteken/

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr6216374982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.01.07. 21:25:10

Tökéletes legyen minél több így már potom $50/hó alatt meg sem úszod az előfizetést mindre.

Vagy újra erősödik majd a torrentezés.
süti beállítások módosítása