Share-minator

November 10-én a harmadik évaddal visszatér a Made in Gyetván Csabával

2020. november 07. - shareminator

Szélgéppel próbára tett árnyékolók, 120 éves tölgyfából készült bútorok, eldobható szájmaszkok, mindent kibíró kartonpapír – mindennap találkozunk velük, de vajon hányan tudjuk pontosan, hogyan is készülnek? Erre válaszolva immár harmadik alkalommal hívja páratlan utazásra a nézőket Gyetván Csaba, hiszen nagysikerű sorozata, a Made In Gyetván Csabával harmadik évaddal tér vissza novemberben a képernyőkre - írta meg a Discovery Channel. 

A sorozat következő évadának epizódjai új időpontban, november 10-től, minden kedden 20:00 órakor láthatóak a Discovery Channel műsorán! 

4-hullamkarton.JPG

Forrás: Discovery

A Made In Gyetván Csabával című műsor harmadik évada ismét hatvan perces részekkel tér vissza és ritkán, esetenként soha nem látott helyekre kísér el minket. Az előző részekhez hasonlóan most is fontos szerepet kap a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. De megtudhatjuk majd azt is, hogyan válogatják szét a konténeres hulladékot.

Fabútor, napernyő, trappista sajt – november 10, 20:00

120 éves tölgyfából készülnek a legszebb tömörfa bútorok. A varázslatos folyamat során 8-10 technológiai lépésen át eljutunk a nyers fától egy asztalig, székig vagy szekrényig. Itthon a legkedveltebb sajttípus a trappista és talán még jobban fog ízleni, ha megnézzük, hogyan is lesz a tejből a sajt. A napernyők, árnyékolók eredendően a napsütés ellen védenek, ennek ellenére az utóbbi években az egyre extrémebb viharokkal is dacolniuk kell. Szélgéppel is tesztelték, vajon mennyit bírnak.

Építőipar – november 17, 20:00

Ami a rómaiaknak a vulkánkitörés után maradt hamu volt, az nekünk ma a cement. Nekik még a természet biztosította az építkezéseikhez az anyagot, ma már irányítottan állítjuk elő mészkőből és agyagból sok-sok lépésen keresztül. Egy „vulkán” erejére ettől függetlenül most is szükség van, a Vácon található cementgyárban kiderül, hogyan. A tégla és a cserép évezredek óta agyagból készül, azonban az, hogy mennyit változott a technológia, az talán csak akkor lesz igazán világos, ha párhuzamosan nézzük végig a gyártás lépéseit. Európa egyik legmodernebb üzemébe, Békéscsabára látogathatunk el.

Hulladék és újrahasznosítás – november 24, 20:00

Mit kezdjünk a szemetünkkel? Egyértelműen ez az egyik legégetőbb kérdés a mai kor embere számára. A helyzet aggasztó, ám ha azt vesszük, hogy konténeres hulladék még 15-20 évvel ezelőtt nagy eséllyel egy az egyben a lerakóban végezte, ma viszont már egyre nagyobb részét hasznosítják újra, akkor talán van okunk bizakodni. Kiderül, miként tisztítják meg és teszik újra felhasználhatóvá az építési hulladékot, a sittet, illetve hogyan születik a fahulladék bútorlapként újra

Maszk, kartonpapír, gyertya – december 1, 20:00

A kartonpapír már bőven a jelen csomagolóanyaga, kiderül hányszor hasznosítható újra és hogy milyen extrán strapabíró − pláne, hogy egy nem mindennapi kísérlettel a dobozok terhelhetőségét is próbára teszik. Az eldobható maszkok iránti igény az elmúlt időben sokszorosára nőtt, hiszen az egészségügy mellett már a hétköznapok nélkülözhetetlen kelléke is lett egyben. Az évad utolsó részében megtudhatjuk, milyen előállítási technika áll a termék mögött. Régen méhviaszból készültek a gyertyák, ma már paraffinból, de az anyag „szeszélyessége” miatt a gyertyagyártás igazi kötéltánc! 

Forrás: Discovery Channel Sajtóközlemény  

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr8016276864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása