Share-minator

A média és a gyermekszínészek

Kiből lesz a cserebogár...

2020. július 23. - shareminator

Filmben szerepelni minden színész álma, és vannak olyanok, akik már egészen fiatalon reflektorfényben találják magukat. Forgatáson részt venni, kamerák előtt szerepelni igazi mókának tűnhet, pedig valójában olyan kemény munka, amely még egy felnőtt színészt is könnyen maga alá gyűr, nemhogy egy gyermeket. Blogbejegyzésünkben a fiatalon sikeressé és ismerté vált gyermekszínészek bemutatására vállalkozunk – a teljesség igénye nélkül –, és annak is utána jártunk, hogy a sok esetben korán jött siker hogyan befolyásolta Hollywood kedvenc gyermekeinek életét.

A hírnév ára

Aki hírnévre vágyik, az valójában az után sóvárog, hogy értékeljék és jól bánjanak vele. Azonban gyakran előfordul, hogy pont ezek azok, amelyeket nem képes megadni sem az ismertség, sem a csillogás. A pletykalapok és sztárok magánéleti katasztrófái ékes példái ennek. Ha egy híresség a nyilvánosság szeme láttára borul ki, mert nehezen viseli a hírnév hozadékait, a közvélemény hajlamos úgy kezelni, mintha kizárólag csak az illető felelőssége lenne az, hogy karrierje és sokszor élete is zátonyra futott. Híresnek lenni olyasvalami, amelyhez hatalmas lélekjelenlét és stabil háttér szükséges. Ezek alapján elgondolkodhatunk azon, hogy talán voltak olyan sztárok, akik valószínűleg nem álltak készen arra, hogy megismerje őket az egész világ. Be kell látnunk, hogy a személyes drámák mögött a média és a filmipar sok esetben kellemetlen, vagy egészen elviselhetetlen elvárásai húzódnak. Felnőttként is nehéz megfelelni a ránk zúduló külső és belső elvárásoknak, nemhogy gyerekként, épp ezért gyakorta előfordul, hogy a korai sikerek sok gyereksztárnál tudatmódosítószer- és alkoholproblémákhoz, emberi és szakmai lecsúszáshoz vezetnek.

A sztárság pozitív oldalait a legtöbb ember nagyon szívesen kipróbálná, abba azonban bele sem gondolunk, hogy az ismertség bizony kemény dió is lehet. A híres embereknek meg kell küzdeniük az állandóan rájuk irányuló figyelemmel, a magánélet hiányával és az emberek megítélésével. A legtöbb gyereksztárnak, aki túl korán került bele a szórakoztatóiparba, soha nem volt normális gyermekkora, és pont ezért, amikor felnőnek nehezen találják meg a helyüket a nagyvilágban. Vannak, akik meg tudnak küzdeni ezzel, másokat viszont összeroppant a hírnév súlya. A gyereksztárok gyakran egyáltalán nem irigylésre méltó sorsán mélázunk el néhány olyan híresség pályájának felidézésével, akik a korai sikerek után szakmai és magánéleti mélyrepülést éltek át.

507px-judy_garland_publicity_photo_1939.jpgForrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Judy_Garland_publicity_photo_1939.jpg 

Judy Garland már hétévesen kamerák előtt állt, tíz évvel később ő alakította Dorothy-t az Óz, a csodák csodája című filmben, ami máig tartó hírnevet hozott az akkor még szinte gyerek színésznőnek. Sokakkal ellentétben ő meg tudta őrizni vezető szerepét és a későbbiekben sem tűnt el a süllyesztőbe, sőt filmsztárként és énekesnőként is példátlanul népszerű maradt. A filmsikerek mögött azonban egy kiskorától megtört ember állt, akit már 13 évesen diétára fogtak, kritizáltak a külseje miatt, amfetaminnal és barbiturátokkal tömtek, majd kényszerabortuszra küldtek, és aki emiatt sosem lelt lelki békére. 

409bc011591e1b193d95e0c78538724e.jpgForrás: https://i.pinimg.com/originals/40/9b/c0/409bc011591e1b193d95e0c78538724e.jpg

Talán a legismertebb gyereksztár a Reszkessetek betörők! Kevinjeként ismerté vált Macaulay Culkin. 1990-ben az egész világ imádta az akkor már hat esztendeje forgató tízéves kisfiút. Újabb négy évvel és néhány sikertelen filmszereppel a háta mögött, a Richie Rich – Rosszcsont beforr című film után viszont úgy tört ketté a karrierje, mintha soha nem is lett volna. A szakmai kudarcokat hamar alaposan dokumentált problémás pályafutás követte, bírósági eljárásokkal és börtönbüntetésekkel megfűszerezve. Az elmúlt 26 évben elhanyagolható mennyiségű és minőségű filmben feltűnő Culkinról legfeljebb annyit lehet elmondani, hogy mostanában már nyugodtabbnak tűnik az élete. 

94d7167226422953733b2e471d94ed02.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/pin/682717624732960436/

A modellkedést három-, a színészetet tíz-, az éneklést 15 évesen kezdő Lindsay Lohan neve az elmúlt egy évtizedben a bírósági ügyekkel, a megszegett próbaidős előírásokkal és a látványos fizikai leépüléssel fonódott össze, a múltját szinte végképp elfeledtetve. Pedig a tizenkét évesen a Disney stúdió Apád-anyád idejöjjön! című filmjében debütáló Lindsay óriási sikert aratott. Hasonló nagy elismerés követte a Nem férek a bőrödbe (2003), a Bajos csajok (2004) és a Kicsi kocsi – Tele a tank (2005) filmjeit.

Gyerekszínészek, akiknek sikerült

A siker mindannyiunk számára mást jelent és másban találjuk meg azt. A siker hozadékaként megtapasztalt hírnevet azonban nem mindenki tudja kezelni, fokozottan igaz ez gyermekkorban, amikor a személyiség és az önkép még igen ingoványos talajon áll. A gyermekkorukban befutó film és sorozatszínészek élete sikereik miatt mindig is nyitott könyv volt a nagyközönség számára. Szerencsére legalább annyian, ha nem többen vannak, akiknek fiatal koruk ellenére is sikerült sikeres karriert építeniük és emellett a magánéletük sem sínylette meg a korai ismertséget. Az előbbiekben kiemeltünk pár sikertelen színészkarriert, most szeretnénk pár olyan sorsot is megmutatni, akiknek sikerült felnőtt korukban is sikeresnek maradniuk. 

scarlet.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/pin/845762004992325413/

Scarlett Johanson is gyerekszínészként kezdte karrierjét és első komolyabb szerepe az 1998-as A suttogó volt. Ezt követte a Tétova tinédzserek, A férfi, aki ott sem volt, az Amerikai história és az Elveszett jelentés, amelyért BAFTA-díjat kapott. Az időközben felnőtté vált Scarlett tovább tudta halmozni filmsikereit a Leány gyöngy fülbevalóval és A sziget című mozikkal, ezután feltűnt a Fekete dália, A tökéletes trükk, a Vicky Cristina Barcelona, a Hitchcock és A másik Bolyen-lány című alkotásokban is. A Bosszúállók-sorozatban pedig ő alakítja a Fekete Özvegy karakterét. 

emma_watson.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/pin/335096028498055607/

Emma Watson sem maradt Hermione Granger. A világ a Harry Potter-szériának köszönhetően ismerte meg a nevét, de szerepelt a Noé, A szépség és a szörnyeteg, illetve A kör című produkciókban is. A színészet mellett aktivistaként is dolgozik, illetve modellkedik.

leo.jpgForrás: https://hollywoodlife.com/feature/leonardo-dicaprio-through-the-years-pics-photos-3674694/

Leonardo DiCaprio karrierje nehezen indult, ugyanis nem adta be a derekát az elüzletiesedett szakma által támasztott elvárásoknak. Végül hirdetésekben és oktatófilmekben tűnt fel, majd számos TV-sorozatban vett részt, először vendégként, majd állandó szereplőként. A nagy áttörést az Ez a fiúk sorsa hozta el számára, ahol sokak szerint Robert De Nirót és Ellen Barkint is túlszárnyalta tehetségével. A következő filmsszerepe, a Gilbert Grape című film, ahol Johnny Depp szellemileg visszamaradott öccsét alakította, pedig már egy Oscar-jelölést is hozott számára. Eddigi legnagyobb közönségsikerét a hatalmas költségvetésű Titanic (1997) férfi főszerepében aratta. A 2010-es években is számos nagy sikerű filmben nyújtott emlékezetes alakítást: Viharsziget, Eredet, A nagy Gatsby, A Wall Street farkasa és A visszatérő, amelyért hosszú idő után végül megkapta az Oscar-díjat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr3316044602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása