Share-minator

Új színészek, régi karakterek: a tévésorozatok legemlékezetesebb váltásai!

2020. június 19. - shareminator

Az elmúlt hetekben a Mintaapák történései foglalkoztatták szinte a teljes hazai sajtót, hiszen nem gyakran hallani arról, hogy egy sorozat szinte teljesen főszereplő gárdája megújuljon egyik évadról a másikra. Most viszont mégis ez történik, ugyanis ismerős, mégis új arcok fogadják majd a rajongókat a TV2 napi sorozatában – a korábbi szereplőknek pedig búcsút mondtak. Nem első alkalommal hallunk színészcseréről, mi pedig utánajártunk: melyek voltak az elmúlt évek legjelentősebb váltásai, és mi állt a változás mögött? Szubjektív listánk következik.

Nem ismeretlen az a filmiparban, hogy a készítők úgy gondolják, hogy az adott karakter fontos a történet szempontjából, de az eredetileg kiválasztott színész nem passzol a szerepre, esetleg a színész jut arra a döntésre, hogy nem szeretné többet a karaktert alakítani. Fontos leszögezni, hogy egy új színész megjelenése nem feltétlenül jelent rosszat, sőt, az is lehet, hogy olyan újdonságot és pluszt ad a műsornak, amelynek köszönhetően további nézőket vonzhat a sorozat. Továbbá az is előfordult már, hogy a csere okán egy sokkal különlegesebb végeredmény született, mint azt bárki is gondolta volna. Egy szó, mint száz, nem szabad gyorsan pálcát törni a változások felett, hiszen ki tudja, melyik lecserélt színész lesz az új kedvencünk.

tumblr_nmpkhlqti61qgwefso1_500.gif

"A változás jó."

Forrás: https://higherlogicdownload.s3.amazonaws.com/BROADCOM/JiveInlineImages/a2256a1d482c40a1a3ce3636e7e81008_tumblr_nmpkhlQTI61qgwefso1_500.gif

Így vagy úgy, de előfordul, hogy új arcok várnak minket a korábban más által megformált szerepekben, vegyük hát sorra az elmúlt évek legjelentősebb váltásait.

Főszereplők – Mintaapák

Kezdjük is rögtön azzal, amely kiindulási pontot adott eheti bejegyzésünkhöz: a Mintaapákkal. Még az is hallotta a híreket, aki egyébként nem nézte a sorozatot – a latin-amerikai alapokon nyugvó napi sorozat nagyobb „ráncfelvarráson” esett át. A négy főszereplő apukából három úgy arcot kapott, hiszen a sztárfocistából pizzatulajdonossá vált Gézát az új évadban Kamarás Iván, dr. Bartha Szabolcs jól menő ügyvéd karakterét Makranczi Zalán, az özvegy állatorvos dr. Molnár Tamást pedig egy korábbi alkalommal szintén ikonikus Tamást (atya – Jóban Rosszban) megformáló Száraz Dénes viszi tovább. A sorozat a férfi főszereplők mellett az egyik női színésztől is elbúcsúzott, ezért továbbra is rejtély övezi, hogy kit láthatunk majd az óvónő, Linda bőrébe bújva.

mintaapak.png

Makranczi Zalán, Klem Viktor, Kamarás Iván, Fenyő Iván, Száraz Dénes és Szabó Kimmel Tamás

Daario Naharis – Trónok harca

A nyolc évadon át tartó HBO-s Trónok harca híres volt arról, hogy nem habozik sokat, ha színészek lecseréléséről van szó – nem egy karakter kapott új megjelenést a nyolcvan valahány rész során. Mégis az egyik legemlékezetesebb csere Daenerys kevés szerelmi szálainak egyikéhez, a zsoldos Daario Naharishoz kapcsolódik, aki közel három évadon keresztül támogatta a Vastrón jogos örökösnőjét a Westerosba vezető úton. A harmadik évad végén feltűnt karaktert eredetileg az angol származású Ed Skrein alakította, majd a következő évadban már a holland származású színész, Michiel Huisman várta a nézőket. A cserére más filmes projektek és összeegyeztethetetlen időpontok adták meg a választ, ami viszont az igazán különleges ebben az újra-castingolásban az az, hogy amikor új színészt keresnek egy már bevezetett szerepre, akkor igyekeznek külsőre minél hasonlóbb utódot választani, Daario esetében viszont keresve találtak volna két különbözőbb figurát, mint Ed és Michiel.

michiel-huisman-and-ed-skrein-1191060.jpg

Michiel Huisman és Ed Skrein

Forrás: https://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/1191060/game-of-thrones-original-first-daario-naharis-Ed-Skrein-michiel-huisman-leave-show-quit-s

Tilda – Barátok közt

Szinte mindenki emlékszik a 2000-es évek elején bekövetkezett Tilda-ügyre, amikor új színésznőt köszönthettünk egy már korábban megismert karakter bőrében. A Barátok közt Tilda karakterét megformáló Erdélyi Tímea a sorozat indulása után két évvel jutott arra a következtetésre, hogy szeretne új kihívások és munkák után nézni, ezért nem folytatja tovább pályafutását az RTL Klub napi szappanoperájában. A készítők azonban nem álltak még készen arra, hogy elengedjék Tildát, ezért egyik részről a másik mutatták be Szabó Erikát, mint a Mátyás Király téren élő fiatal lányt.

20130107-szorakozas-baratok-kozt-a-legemlekezetesebb.jpg

Erdélyi Tímea és Szabó Erika

Forrás: https://www.life.hu/kultura/20130107-a-legemlekezetesebb-szereplocserek-a-baratok-kozt-cimu-sorozatban.html

Miss Ellie – Dallas

A magyarok nagy kedvence, a Dallas sem úszta meg a színészcserét tizennégy évados pályafutása során. A forgatások során több mellékszereplő is új „arcot” kapott, mint például Jenna Wade Krebbs, Bobby első nagy szerelme vagy épp Christopher Ewing, Pam és Bobby adoptált fia, azonban a legjelentősebb cserét a sorozat matriarchája, Ellie Ewing, Jock felesége élte át. A karaktert alakító Barbara Bel Geddes súlyos egészségügyi problémák miatt életmentő műtéten esett át, amely után hosszú pihenésre volt szüksége. A sorozat készítői úgy gondolták, hogy ahelyett, hogy a karaktert elküldik egy rövid időre melegebb éghajlatokra nyaralni, inkább felvesznek egy másik színésznőt, hogy Geddes lábadozásai alatt se kelljen a nézőknek lemondani Ellie-ről. Így huszonnégy részen keresztül Donna Reed alakította a család női fejét, majd miután az orvosai ismét forgatás-képesnek minősítették Geddes, mintha mi sem történt volna, visszakerült minden az eredeti helyére.

dallas_ellie_barbara_bel_geddes_donna_reed.jpg

Barbara Bel Geddes és Donna Reed

Forrás: https://femina.hu/vilagsztar/dallas_szineszek_meghaltak_lapozgato/

Meg – Family Guy

Nem csak az élőszereplős műsorok esetén alkalmazhatnak cseréket. A rendkívüli népszerűségnek örvendő televíziós rajzfilmsorozat, a Family Guy esetén is új színész vette át egy régi szerepet, hiszen 2000 óta teljesen más személy kölcsönzi a hangját a Griffin család legidősebb gyermekének. A sorozat elstartolásakor a Bajos csajok című film Gretchen-jét alakító Lacey Chabert szinkronizálta Meg-et, majd az ő helyét Mila Kunis (Barátság extrákkal) vette át, aki azóta is oszlopos tagja a produkciónak. 

mila-kunis-meg-griffin-voice-recast.jpg

Mila Kinus és Lacey Chabert

Forrás: https://screenrant.com/lacey-chabert-family-guy-meg-departure-reason/

Tony – Doctor Parnassus és a képzelet birodalma

Arról, hogy sorozatok esetén új színészt tesznek be a régi helyére gyakran hallani, sőt olyat is láttunk már, hogy egy film két részében eltérő színészek játsszák ugyanazt a karaktert – Batman és Harry Potter filmek –, hiszen a forgatások között eltelt idő lehetőséget biztosít egy-egy cserére. Azonban olyat ritkán látni, hogy egy filmen belül más színész vegye át egy korábbi munkáját, mi mégis találtunk egyet. A 2009-es Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című film az idejekorán elhunyt Heath Ledger (A sötét lovag) utolsó filmje volt, halála pedig pont a forgatás kellős közepén érte a stábot.

A Monty Pythonból ismert rendező, Terry Gilliam úgy döntött, hogy ahelyett, hogy félbehagyják a munkát, vagy új színészt választanak a szerepre megőrzik Ledger utolsó felvételeit és még sokkal többet is tesznek hozzá. A rendező felkereste az elhunyt színész három jó barátját, akik maguk is ezt a mesterséget űzik és örömmel vállalták azt, hogy befejezik azt, amit kedves barátjuk elkezdett. Így hát ahogy a történet egyre jobban kibontakozik és a való világból átkerülünk egy fantasztikus világba, úgy veszi magára a szélhámos Tony karakterét először Johnny Depp, majd Jude Law, végül pedig Colin Farrell. Kétségtelen, hogy akkor is kiváló alkotás lett volna a filmből, ha Heath Ledger egymaga szerepel az összes jelenetben, azonban Gilliam rendhagyó ötletével magasabb szintre emelte az amúgy is látványos produkciót.

parnassus_5.jpg

Jude Law, Johnny Depp, Colin Farrel és Heath Ledger

Forrás: https://www.truemythmedia.com/true-myth-media/reviews/parnassus2009

 

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr5515902776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása