Share-minator

Érdekességek és tények a „televíziós produkciók Oscar-díjáról”, az Emmy-díjról

2020. szeptember 25. - shareminator

Magyar idő szerint szeptember 21-én hajnalban tartották meg a 72. Emmy-díjátadót. A pandémia miatt virtuálisan megrendezett gálán nagyjából az előzetesen esélyesnek tartott produkciók húzták be a díjakat, de azért így is tartogatott kisebb-nagyobb meglepetéseket az este. A díjátadó okán utánanéztünk a „televíziós produkciók Oscar-díjának" is nevezett nagyszabású eseménynek és legújabb blogbejegyzésünkben az Emmy-díjhoz köthető érdekességeket listázzuk.

Egy kis történelem

Az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott elismerés, amelyet először 1949. január 25-én adták át. Rangját tekintve ez a harmadik legfontosabb filmes kitüntetés, amit három együttműködő, de egymástól független szervezet ítél oda a jelölteknek:

  • a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (Academy of Television Arts & Sciences), amely a főműsoridős szórakoztató műsor kategóriában (sportközvetítések kivételével) ítéli oda a díjat;
  • a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (National Academy of Television Arts & Sciences), amely a délutáni műsorok, a sportműsorok, a hírműsorok és a dokumentumműsorok kategóriában dönt a nyertesekről;
  • és végül a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája (International Academy of Television Arts & Sciences), amely a külföldi eredetű műsorok nyerteseit választja ki.

emmy.gif

Forrás: https://media1.tenor.com/images/9a033d2150462184bc3d289a33121291/tenor.gif?itemid=9765261 

Az elismerésül kapott szobor egy atomot a kezében tartó szárnyas nőalakot formáz − az atom a televíziós tudományt, a szárnyak pedig a múzsát szimbolizálják. A szobrot Louis McManus televíziós mérnök készítette, a nőt saját feleségéről mintázva. Nem volt könnyű dolga, hiszen a döntőbizottság csak negyvenhét visszautasított terv után fogadta el a díj azóta is szinte változatlan megjelenését.

Emmy érdekességek

1. Az első Emmy-díjat egy báb nyerte

Shirley Dinsdale hasbeszélő által megformált karakter, Judy Splinters 1949-ben az első Emmy-díjátadó első díjazottja volt.

2. Az első Emmy-díjas sorozat, amit egy streaming szolgáltató készített

Az első Emmy-díjas sorozat, amely egy streaming szolgáltató kínálatában szerepelt a Kártyavár (House of Cards) volt. Az első, tizenhárom részből álló évad 2013. február 1-jén debütált a Netflixen.

3. A legtöbb Emmy-t nyert színész

A legtöbb Emmy-díjat bezsebelő színész Cloris Leachman, aki szám szerint 7 alkalommal kapta meg a díjat pályafutása során, több kategóriában is. A tévés legenda trófeát kapott többek között a Már megint Malcolm (Malcolm in the Middle) és az Angyali érintés (Touched by an Angel) sorozatokban nyújtott alakításaiért is.   

 4. A legtöbbet jelölték, de a díjat soha nem kapta meg

Angela Lansbury-t 12 alkalommal jelölték a Gyilkos sorok (Murder, She Wrote) sorozatban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjra, mégsem tudhat egyet sem a magáénak.

5. A legtöbb jelölést bezsebelő rajzfilm

A Simpson család (The Simpsons) című rajzfilmnek legalább 85 Emmy-jelölése és 32 győzelme volt, ezzel az Emmy történetében ez a legtöbb díjat bezsebelő rajzfilmsorozat.

6. A legtöbbet jelölt és díjra váltott sorozat

A Saturday Night Live (rövidítve SNL), Amerika kedvenc késő esti komédiaműsora több mint négy évtizedes vetítése alatt 74 Emmy-díjat tehetett zsebre. Az SNL az Emmy történelmének legtöbb jelölést megkaparintó műsoraként is elnyeri a díjat, összesen 276 alkalommal jelölték. 

7. Az egyik legdíjazottabb sorozat

A Game of Thrones, vagyis a Trónok harca nem csak az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikere, hanem a díjátadók állandó szereplője is. 160 jelölésből 59 alkalommal diadalmaskodott az Emmy-n.

got.gif

Forrás: https://media2.giphy.com/media/2wYYlHuEw1UcsJYgAA/giphy.gif 

8. Akiket soha nem jelöltek, pedig megérdemelték volna

Ha egy sorozat a közönség körében nagyon népszerű az nem jelenti azt, hogy a díjátadókon is hasonló népszerűségnek örvend. A teljesség igénye nélkül jöjjön pár ikonikus szerep és színész, akik nem kapták meg ezt a televíziós elismerést – pedig megítélésünk szerint kijárt volna nekik az elismerés:

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr6916214576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása