Share-minator

Ezek voltak hatással a ma ismert televízióra!

2020. július 03. - shareminator

Azok, akik a 21. századi televízión nőttek fel, el sem tudják képzelni, milyen volt az élet a TV megjelenésekor: csupán napi néhány óra műsorsugárzás, véges számú műsortípusok és leginkább hírekre és közéleti témákra fókuszáló produkciók. Az első, 1936-ban képernyőre kerülő televízióadás óta rengeteg idő eltelt, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy mik voltak azok, amelyek olyanná formálták a TV-t, mint amilyennek ma ismerjük. Természetesen megszámlálhatatlan az a sok impulzus, amely hatással volt a ma ismert televízióra, a következő hat „első” a Share-minátor által legfontosabbnak ítélt változásokat sorakoztatja fel. 

Az első reklám

A világ első, fizetett televíziós hirdetése 1941. július 1-jén az Egyesült Államokban került a képernyőkre a Brooklyn Dodgers és Philadelphia Phillies kosárlabdamérkőzése előtt. A Bulova órákat hirdető reklámért a megrendelő cég 4 és 9 dollár között árat fizetett, és a WNBT csatornán jelent meg – ez az érték eltörpül amellett, amelyet a Chanel fizetett az eddigi legdrágább, 3 perces reklámért 2020-ban. Összesen 33 millió dollárt, mai értékkel számolva közel 103 milliárd forintot csengetett ki a divatmárka a Chanel No. 5 parfümöt bemutató kisfilmért. Az első tévés promóció óta hatalmas utat tett meg a televíziós hirdetések világa, hiszen a mai napig az egyik leghatásosabb és legmagasabb presztízsűnek tekintik a képernyőkön megjelenő reklámokat.

Az első sorozat

Habár hazánkban kevésbé ismert, a tengerentúlon igazi ikonnak számít az 1951. október 15-én először sugárzott I Love Lucy szituációs-komédia sorozat. A Lucille Ball által megformált névadó szereplő és férje életét bemutató sorozat összesen 180, egyenként félórás részt élt meg és az első olyan műsor volt, amely a Nielsen listájának első helyét szerezte meg mind a hat évadával. Ez volt az első produkció, amelyet 35 mm-es filmre forgattak, illetve szintén először szerepelt egyszerre több főszereplő egy műsorban, akik azonos mennyiségű időt töltöttek a képernyőn. Az 1957-ben véget ért I Love Lucy azóta sem vesztett a népszerűségéből, ugyanis 2012-ben a People Magazin „Minden idők legjobb televíziós sorozatának” választotta. A világ összes ideje is kevés lenne felsorolni, mennyi mindenhez adott ihletet a sorozat, de az egyszer biztos, hogy az előre megírt forgatókönyvvel dolgozó produkciók sikere azóta is virágzik.

Az első beszélgetős műsor

1954-ben bemutatott The Tonight Show immár 66 éve várja minden este a nézőket az NBC amerikai csatornán. A változatos témákkal foglalkozó, gyakran híres embereket és közéleti személyeket felvonultató formátumot általában egy ismert humorista vezeti, aki könnyed hangnemben tárgyalja ki az éppen aktuális kérdéseket és lát vendégül különböző hírességeket, hogy minél exkluzívabb információkkal lephesse meg a nézőit. Habár az angolszász országokban sokkal nagyobb népszerűségnek örvend ez a formátum, mint hazánkban, de azért nálunk is akadtak bőven sikeres beszélgetős műsorok – A Fábri Show, Esti frizbi Hajdú Péterrel, Tűsarok vagy épp a Friderikusz show, csak hogy néhányat említsünk közülük.

tumblr_mzen4haosu1qa02veo1_500.gif

Forrás: https://66.media.tumblr.com/ae4293182ec9ba69267adfddc4197301/tumblr_mzen4hAOSu1qa02veo1_500.gif

Az első világhírű vetélkedő

A Legyen Ön Is Milliomos eredetileg az Egyesült Királyságban született 1998-ban, majd onnan indult el hódító útjára. A szabályok szerint a játék során csak egy játékos játszik egyszerre (némely rádiós műsorokhoz hasonlóan), és a hangsúly nem a gyorsaságon, hanem a felkészültségen és feszültségen van. Nincs határidő a kérdések megválaszolására, és miután a játékvezető feltette a kérdést, a játékosok eldönthetik, hogy meg akarják-e válaszolni azt, illetve igénybe vesznek-e bármit is a rendelkezésükre álló segítségek közül. Ettől több magyarázatra nincs is szükség, hiszen a kvízműsor Magyarországon hosszú éveken keresztül volt látható a képernyőkön Vágó István vezetésével. Ahogy az eddig megemlített műsorok, ez is számos másikhoz adott ötletet az évek során, amelyek azóta is menetelnek előre a nézettségi listákon.

A videóban egy igazán különleges esetet láthatunk, amikor az utolsó kérdés előtt a játékos felhasználta a telefonos segítségét arra, hogy elmondja az apukájának: most fog nyerni egy millió dollár!

Az első reality

Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy a Big Brother elsőként a hollandoknál jelent meg a képernyőkön?

zhnxjok.gif

Forrás: https://i.imgur.com/ZHNxjOK.gif

Az 1998-ban megjelenő reality műsor címét George Orwell 1984 című disztópikus regénye ihlette, amely többek között azt tárgyalja, hogy a „nagytestvér mindig figyel”. A produkciókészítők erre az elvre építve alakították ki a játékszabályokat, és követték nyomon az egy fedél alá beköltöző szereplők mindennapjait. A Big Brother olyan műsor-cunamit indított el, amelyet a gyártók soha nem hittek volna, hiszen amellett, hogy az amerikai adaptáció az egyik legrégebb óta futó műsor, számos más produkcióhoz is remek alapot biztosított. Ha valaki arra keresné a választ, hogy miért is örvendenek ekkora népszerűségnek az ilyen formátumok, látogassa gyakran a blogunkat, mert nemsokára erre is kitérünk egy következő bejegyzés alkalmával…

1ac8165da9c37e7281d056f32eed731f.gif

Forrás: https://i.pinimg.com/originals/1a/c8/16/1ac8165da9c37e7281d056f32eed731f.gif

Folytatása következik… Oh, gyerünk már! Tudtad, hogy ezt nem hagyjuk ki!

Az első amerikai tehetségkutató

A 2002-ben Simon Fuller által megálmodott American Idol című tehetségkutató műsor olyat adott a közönségnek, amelyre korábban még nem volt példa: lehetőséget a zenei karrierre! Talán épp ezért vált az amerikai televíziózás minden idők legsikeresebb műsorává. Az alapkoncepció szerint a műsorban eddig nem ismert, tehetséges fiatalok jelentkezését várják, akik több élő adáson keresztül mutatják be zenei adottságaikat a zsűrinek és a közönségnek, majd a nézők szavazatainak segítségével megnyerik a versenyt. Az első néhány széria olyan nagy neveket adott a zenei szakmának, mint Kelly Clarkson, Carrie Underwood vagy Jordin Sparks. Az ötletet alapul véve álmodták meg az első magyar tehetségkutató műsort is. Az American Idol mintájára készült Megasztár hihetetlen sikeres szériát futott a TV2 műsorán, a hat évad első és második helyezésén végző énekesek egytől egyig meghatározó szereplői lettek a magyar zenei iparnak.

source.gif

Forrás: https://media2.giphy.com/media/26BRQspwoBKGbhyaA/source.gif

Pontosan ezért készítjük ezt a műsort!”

A bejegyzés trackback címe:

https://share-minator.blog.hu/api/trackback/id/tr6115980040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása